Praatje met Dynamike Dynamo

Dynamike Dynamo, geboren als Mike Vasilda en zoon van André Vasilda. Ooit de gitarist van Lieve Hugo, een van de betere Surinaamse artiesten uit de muziekgeschiedenis. Bekend van Pot met bonen en Blaka Rowsu.

Vader was het grote voorbeeld en de muzikale inspiratie komt van kawina, rock, disco, funk, reggae, punk… ‘Music is universal,’ zegt hij.

En zijn favorieten: Otis Redding, Bob Marley, Jimi Hendrix, Santana, Michael Jackson…

Mike ken ik sinds onze tienerjaren, de jaren ’80. We gingen niet met elkaar om maar er waren bepaalde plaatsen in Rotterdam waar we beide kwamen. Voor de lol maar ook om elkaar te ontmoeten. Jongeren onder elkaar, je weet wel.

In 2009 kwam ik Mike weer tegen, maar dan als muzikant tijdens de open jamsessions waar ik ook geregeld aan deelnam. In Untited Colours op de Kaap (Katendrecht). En sindsdien blijven onze wegen elkaar kruizen. We zien elkaar geregeld binnen de reggae scene…

Hoe ben je ooit begonnen?

Ik was toen 12 en ik kreeg een Gibson copy van mijn broer kado. Zo blij, en ik oefende elke dag. En niet lang daarna speelde ik met de open jamsessions mee.

Open jamsessions zijn openbare plaatsen zoals kroegen en cultureel centra waar de muziekinstrumenten klaar staan voor het bezoekend publiek. Meestal muzikanten in hun vrije tijd in combinatie met amateurmuzikanten, buurtbewoners en andere geïnteresseerden.

De open jamsessions speelden zich af in Bakadjari, Exit, Phillmet, Kwakoe en later ook in Wow Pow en Stichting Lobi. En nog meer plaatsen. Overal in Rotterdam.

2 jaar heb ik geoefend en zelfstudie gedaan. Op mijn 14e mijn eerste funkband Flames. Na nog geen maand een andere band en het ging steeds beter. En op mijn 15e stond ik dan ineens in Paradiso Amsterdam met mijn eerste reggaeband Disciples.

Het werd nog mooier: Top reggaeband Chapter 3 vroeg me om mee te gaan on tour in Scandinavië. Een hele serie optredens verzorgen. Top gewoon!

Toen dat voorbij was, werd ik door kasekoband Jongoebala gevraagd en reggaeband Justice had me nodig als bassist. Sindsdien ben ik die zingende bassist geworden die ik nu ben.

Jongoebala was een succesvolle band en we gingen on tour in Suriname. Maar eenmaal terug viel de band uit elkaar. Iets wat ik heel jammer vond. Dus restte niks anders dan teksten te schrijven en mijn muziek verder te ontplooien. En ik werd invaller voor bands zoals Funmasters, Kalimba en nog meer…

Opgetreden in Sportpaleis Ahoy tijdens TMF Awards voor mijn neef Juan Wells. Zanger en acteur bij Onderweg naar Morgen.

Ondertussen hield ik me ook bezig met jamsessions in Wow Pow Studio toen ben ik Roots Cut Band, nu Rude Cut, gestart en vanuit die jamsessions kwamen optredens voort met King Lover, Papa Touwtjie en vanuit Jamaica met Nardo Ranks. Bekend van ‘Them a Bleach.’

Vervolg daarop was een tour naar de Kaapverdische eilanden met reggaeband Delidel Touch en even later een samenwerking met Postmen, hip hop reggae music.

Totdat ik weer even tijd voor mezelf nam en weer wat nummers ging opnemen: Euro’s van DYNAMIKE op YouTube. En laatst nog Vrede van Dynamikey.

Samengewerkt met de producers Ernesti van Dalen en Arnold Sardjoe. Nu heb ik, zeg maar, een heel boek vol liedjes. Maar ja, duty calls, dus blijf ik daarnaast artiesten begeleiden omdat ik daar ook van geniet.

Zit er goed brood in voor jou? Muziek?

Brood wel maar ook nood hahaha…

Ik bedoel, je bent wel afhankelijk van het systeem en die werkt niet altijd mee dus het is geen vet pot zoals in Amerika. Muzikant zijn betekent niet rijk worden van geld maar je spirit versterken.

Met Kenny B heb ik ook mee mogen werken. Dat was top, een eer omdat ik weet hoe hard hij heeft gewerkt! Er is wel hoop in de muziek want het gaat uiteindelijk om lol te hebben in dit leven en te leven met mate.

Reggae heeft altijd een message. Wat is jou message?

De message is in elke muziek wat je voelt. Bij mij gaat het naast de bass ook om de lyrics, de woorden… Ik zing over vrede en dat blijf ik doen. Met vrede in je hart ben je pas apart.

Ik richt me ook op de jongeren van nu. Jongeren die jou weg ook bewandelen. Wat kan jij zeggen om ze sterker te maken? Een kleine bijdrage aan hun verdere creatieve ontwikkeling.

Weet je, het is een must om te leren lezen, schrijven en rekening te houden met elkaar. Kalm te blijven en dat geldt tegenwoordig voor iedereen want leeftijd is maar een nummer. Eén tip: Leef niet in een wereld vol haat. Creëer een liefdevolle wereld.

En heb je nog bepaalde plannen en/of wensen voor de toekomst? Waar hoop je op?

Momenteel ben ik bezig met RUDE CUT Jahlion KINGS. We begeleiden verschillende artiesten. En daarnaast voor de toekomst wil ik me wel bezig houden met vrede bevorderende activiteiten.

Mike is tegenwoordig te vinden op Facebook.

Maar ook op YouTube: Mike Vasilda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s