Muhammad Ali overleden

Muhammed Ali 1963

Gisteren zag ik het nieuws op Facebook voorbij komen. Die goede oude man. Het deed me wel even denken. Als kind zag ik hem nog boksen op TV en later als zieke man. Ziek en behoorlijk gehandicapt door de vele klappen die hij in zijn loopbaan heeft opgelopen.

Een van de belangrijkere figuren uit de jaren ’60 van de vorige eeuw in de strijd voor emancipatie tussen blank en niet-blank in de Verenigde Staten, dus ook in de rest van de Westerse wereld. Want alle Westerse landen staan sterk onder invloed van de Amerikanen.

Muhammad Ali, 1963

Weigerde zijn Westerse naam nog langer aan te houden omdat het een slavennaam zou zijn. En zijn nieuwe naam werd Muhammed Ali.

Met alle respect voor zijn keuze, maar wel een vreemde bedoening. Ik snap dat er in die tijd veel woede en frustratie was naar blanke mensen toe, want ik ken de Amerikaanse geschiedenis ook tot op een bepaalde hoogte.

Maar wisten ze toen niet dat de eerste negerslaven van Arabieren werden gekocht? En dat negerslavernij eigenlijk van Arabieren komt oorspronkelijk, van moslims. En toch bekeerde hij zich tot de islam.

Geen wrok en geen woede naar de Arabieren en moslims toe, hoewel die veel wreder waren en zeker 10 keer zoveel slachtoffers maakten onder de Afrikanen. Blanke mensen hadden slaven nodig voor hun plantages, om rijk te worden. Arabieren hadden slaven nodig voor de seksindustrie, als statussymbool voor hun harems.

De nakomelingen van de negerslaven zijn nu vrije mensen in de Westerse wereld. De nakomelingen van de negerslaven in de Arabische wereld zijn er niet, want hun werden de strotten doorgesneden direct na de geboorte. Een tijd lang werden de jongens in Egypte in leven gehouden om later als slaafsoldaat te dienen in het leger.

Maar toen de volgende koning aantrad en andere gedachten had over de slaafsoldaat, werden de ze massaal geëxecuteerd en in massagraven gegooid.

Muhammad Ali, 2015

Maar ja, gebeurd is gebeurd en een mooie geschiedenis bestaat niet. Voor geen ene bevolkingsgroep niet. De geschiedenis kent alleen maar ellende en genieten van het leven moeten we allemaal individueel doen.

Rest in peace, zou ik zeggen. Rust in vrede en bedankt. Bedankt voor de strijd die je hebt geleverd met jou generatiegenoten, en uiteindelijk ook hebt gewonnen. De strijd om gelijkwaardigheid onder de verschillende bevolkingsgroepen, de strijd om gelijke kansen onder de mensen.

Ik ben nog steeds blij en dankbaar dat ik als gelijke heb mogen opgroeien, en de gelijke kansen kreeg om te ontwikkelen tot de persoon die ik nu ben.

Muhammad Ali RIP…