Brexit, nu nog Nexit

Een lange weg begint met een eerste stap. Ik hoop dat dit zich voortzet tenzij Brussel bereid is om het een en ander aan te passen. We zijn een West-Europa en niet een Amerika of India. Dit pikt de Europese meerderheid niet!

Ik ben geen politicus nog historicus, geen filosoof nog econoom maar ik ben niet blind. Ik ben niet doof en niet alle mensen die rolstoelen van zieken en gehandicapten duwen voor hun bestaan, hebben geiten wollen sokken aan. En ook draag ik geen baard of is mijn stropdas roze.

De EU?

Kabinet Kok: Wanneer de grenzen open gaan zal de economie sneller draaien, geen grenscontrole en lange wachttijden meer. Consumptiegoederen worden daardoor goedkoper dus groeit de waarde van ons geld.

Heb ik er wat van gemerkt? Niet echt geloof ik want ik kan me niet herinneren dat er iets sinds die tijd goedkoper is geworden. Het tegendeel en sinds 2002 de klaploper want toen gingen alle prijzen echt snel omhoog.

Kabinet Kok: Wanneer we één euro hebben zullen wisselkoersen ophouden te bestaan en zullen de kosten daarvan ook niet meer verrekend worden. Dan wordt het leven een stuk goedkoper en dat is vooruitgang.

Vóór 2002 was het gegarandeerde minimum iets minder dan ƒ1.500,00 per maand. Nu is dat nog geen €1.000,00. Minimum loon was toen ongeveer ƒ110,00 bruto per dag en nu is het €70,00.

Toen kon een alleenstaande uitgebreid boodschappen doen voor ƒ50,00 per week. Nu moet je bewust boodschappen doen om met € 60,00 rond te komen. Een huurhuis dat in 2002 ƒ350,00 kostte, kost nu minimaal €400,00. De euro van nu is net iets minder waard als de gulden die in 2002 werd afgeschaft. Met kleding ook. De bedragen in guldens van toen zijn de bedragen in euro’s van nu. Alleen de salarissen gingen niet even hard mee.

De wisselkoers was toen €1,00 tegen ƒ2,20 bij de overstap van gulden naar euro.

Verrechtsing, liberalisering en privatisering. Bedonderd uitkomen.

Kabinet Balkenende: Privatisering van de ziektekostenverzekeringen zal leiden tot daling van de premies omdat de verschillende maatschappijen dan met elkaar moeten concurreren.

Nou, we weten beter toch? We betalen veel meer tegenwoordig en daarbij nog dat we het met de goedkoopste middelen moeten doen. Dus niet meer met de beste middelen voor de patiënt. De jaarlijkse eigen bijdragen en per moment voor de middelen die niet gedekt zijn. De verzekeringsman die plaatsneemt naast de dokter bij dodelijke ziektebeelden.

En dan de anticlimax: De aandeelhouders van de geprivatiseerde verzekeringen gaan er jaarlijks met miljarden vandoor.

Okee, dat zijn mijn argumenten beredeneerd vanuit de dingen die ik me herinner. Nu vanuit nieuwtjes uit de sociale media.

Moet je kijken, dit hebben we er nog bij:

Alsof een keer al niet te veel is nog eens een, nog een gebouw.

Het referendum is nu alweer 6 dagen geleden en minderheden worden aangevallen. Wat al die jaren werd opgekropt schijnt nu allemaal naar boven te komen. Een kennis van me woont daar, een Roemeense immigrante en ze zei het volgende:

‘De Britten stellen zich op als shit ten opzichte van de niet Britten en met name tegen Roemenen, Bulgaren, Polen en moslims. Het is een gekkenhuis. Zelfs de sfeer op het werk is compleet veranderd. Dit zijn klote dagen eerlijk gezegd. Ik ben serieus aan het overwegen om het land te verlaten en ergens anders te gaan wonen. Ook al ga ik daar minder verdienen.’

Een artikel in teleSUR: 5 Racist Hate Crimes Against UK Minorities Since Brexit

Ik hoop dat het allemaal weer goed komt op den duur…