Rellen in Frankrijk, al meer dan een maand

Die rellen blijken heel heftig, al meer dan een maand lang met inmiddels meer dan een miljoen betrokkenen…

Volgens AD.nl zijn de rellen al op 31 maart jongstleden begonnen en naar wat ik zie op verschillende websites behoorlijk uitgebreid en nog steeds aan de gang.

Reden om te demonstreren is een nieuwe wet die de machtspositie van werkgevers ten opzichte van werknemers zal vergroten.

AD.nl: Veel Franse werknemers en studenten vrezen dat ze de rekening moeten betalen voor een hervorming die vooral voordelig is voor werkgevers en grote ondernemingen.

De demonstraties zijn ook gericht tegen het kapitalisme en het rechtse beleid van de socialistische president François Hollande en zijn premier Manuel Valls. ‘Het zijn nu vooral jongeren die zien dat hun diploma’s weinig zekerheid meer bieden.’

Goh, net als bij ons in Nederland: Een linkse regering die bezig is met de uitvoering van rechts beleid. Net als bij ons waar de PvdA onder leiding van een Liberale minister-president VVD-beleid uitvoert en alles wat de werkende man met veel strijd en steun van de partij heeft bereikt, gemotiveerd afbreekt.

Ze hebben links behoorlijk bij de ballen, gekaapt. Zelfs in Suriname waar de huidige president een rode reputatie heeft, was het magische toverwoord ‘Liberalisering’ tijdens de dagelijkse radiouitzendingen van het nieuws. Een wereldwijde ontwikkeling waar ook Suriname aan moet meedoen, hoorde ik constant als argument.

En toch hebben ze alsnog de Chavista’s in Venezuela laten omvallen door middel van een kunstmatig gecreëerde olie-crisis met alle domino-effecten van dien voor de omringende landen. Suriname inclusief. En iedereen boos op de president, alsof hij invloed heeft op de federale regering in Washington DC, Wladimir Poetin en het Saoedische koningshuis.

NU.nl: De Franse regering heeft verhinderd dat de zwaar omstreden nieuwe arbeidswet opnieuw zou worden weggestemd. Protest van de oppositie in het parlement mocht niet baten.

Daarmee is de wet ook in tweede termijn in de Franse Tweede Kamer aangenomen. Alleen een motie van wantrouwen, die dan moet worden aangenomen, kan nog roet in het eten gooien. Ook bij de stemming in eerste termijn paste de regering de speciale regel toe. 

Als je dit leest hè, vraag jij je dan ook niet af in hoe verre we in het Westen nog in een democratie leven? We stemmen op links maar we krijgen rechts beleid, we zijn moe van de massa immigratie maar krijgen juist meer immigratie, we mogen referenda organiseren maar de uitkomsten gaan rechtsstreeks de prullebak in.

Het volk heeft recht op alle mogelijke informatie maar over de protesten in Frankrijk krijgen we niks te horen via de staatstelevisie (NOS). Alleen enkele websites met een super klein artikel over de gebeurtenissen aldaar. De rest moeten we maar horen van kennissen die we in Frankrijk hebben, mensen waar we contact mee onderhouden via Facebook.

Met TTIP was dit ook het geval. Een verdrag die de macht van de democratisch gekozen nationale parlementen zal uitschakelen in het voordeel van internationale megabedrijven die al meer macht hebben dan regeringen. Alsof de regeringen die we nu hebben al loopjongens zijn geworden van de internationale bedrijven en dat het met TTIP pas officieel zal worden.

Mac Donald’s, Coca Cola, Shell, Alcoa en nog meer die onze volksvertegenwoordigers voor goed gaan vervangen…