Afgelopen zaterdag braken 500 vrouwen door de grenscontroles heen, Venezuela

Van een van onze contacten in Venezuela gisteren:

Afgelopen zaterdag braken 500 vrouwen door de grenscontroles heen zodat ze in Colombia voedsel en medicijnen konden kopen. De volgende dag vertrokken 5.000 mensen ook naar de grens en gisteren 37.000. Allemaal vertrokken ze naar Cucuta, een plaats aan de Colombiaanse kant.

Sinds de vrije val van de olieprijzen zijn er geen voedsel en medicijnen meer in Venezuela.

De grens tussen beide landen is, volgens El País, gesloten vanwege vermeende smokkel en activiteiten van paramilities uit Colombia in het gebied.

In elk geval zijn er geen lange rijen in de supermarkten meer, mensen wachten tegenwoordig op maandelijkse voedselpakketten zonder kip of andere vleeswaren door de regering voorzien. Weliswaar niet compleet in de meeste gevallen maar toch. Tenminste iets. Het uitvoerende personeel loopt uit deze pakketten te stelen.

Er is nog steeds voedsel te vinden in de supermarkten maar dat is duur. Voedsel dat illegaal geïmporteerd wordt vanuit Colombia en Brazilië. Beide grenzen zijn gesloten maar een aantal mensen zijn toch in staat om voedsel het land in te krijgen waardoor Venezolanen uiteindelijk niet zullen sterven van de honger.

Het beleid van de Venezolaanse overheid wordt de CLAP (Comites Locales de Abstecimiento y Produccion) genoemd, om elk huishouden te voorzien van voedsel maar het beleid faalt tot op zekere hoogte omdat vlees- en sommige andere producten niet aankomen.

De meeste armen wachten maandelijks op deze overheidssteun, hoewel in een aantal gevallen de pakketten niet toereikend zijn voor de hele maand. Ook wordt het steeds gekker elke dag vanwege de diefstallen door het uitvoerende apparaat bestaande uit corruptelingen die de leiding hebben.

Eigenlijk is bijna elk beleid in Venezuela gedoemd om te mislukken door gebrek aan moreel besef, gemeenschapszin en persoonlijke ontwikkeling onder de mensen die het uit moeten voeren. Het grootste probleem van het land. Te veel mensen stelen van het systeem en dat op elk niveau. Van hoog tot laag.