EU-sancties voor Spanje en Portugal

Vanuit Lissabon, Portugal. Een pas afgestudeerde kunstenaar gisteren:

Vandaag zitten de mensen nog in een roes van de voetbaloverwinning tegen Frankrijk maar er zit iets vervelends aan te komen. De EU bespreekt mogelijke economische sancties tegen ons en Spanje.

De Europese Commissie zet vandaag de eerste stap op weg naar sancties voor Spanje en Portugal wegens het overtreden van de begrotingsregels voor eurolanden. Opschorting van EU-subsidies voor beide landen is onvermijdelijk, mogelijk volgt ook een boete. Volkskrant.nl, 5 juli.

Politici die de mensen proberen te ontwijken met hun gewoonlijke bullshit, zo van:

‘Maak je geen zorgen, het zal niet gebeuren.’

In essentie dansen we steeds weer naar de pijpen van Brussel. Ze houden ons in gijzeling vanuit de verdragen die we getekend hebben als land. Maar als we tot de letter gaan volgen wat er van ons verwacht wordt, zullen de resultaten verschrikkelijk uitpakken.

Voor de werkende- en de middenklasse in elk geval. Het gros van de werkloosheid zijn de mensen van mijn leeftijdscategorie (25). Ik heb mensen van boven de 60 gezien die solliciteren naar die klote baantjes die ik heb.

De pensioenen zijn klote en met name wanneer je ambtenaar bent. Zij waren de eerste aan de beurt toen er gekort moest worden. Ze hebben de duur die men moet werken voor een pensioen verlengd.

Het komt erop neer dat mensen in de publieke sector langer door moeten werken, tegelijkertijd minder salaris ontvangen en daar nog eens bovenop een kleiner pensioen in het vooruitzicht krijgen. Dit is wat er gebeurde met mijn moeder. Een echt hard werkende econome op het ministrie van welzijn.

Ze bleven maar korten op haar loon en verlengden de duur van haar aantal te gane dienstjaren als ze het pensioen wilt behouden waar ze al voor heeft betaald, die eigenlijk ook al verlaagd is.

Onze buitenlandse schulden zijn nog hoger dan die van de Grieken.

Er was laatst ook iemand anders die een baan bij ons in het restaurant probeerde te scoren, iemand van in de 40, een vader die geleerd heeft voor oorlogsverslaglegging, een journalist. Zelfs hij probeerde zijn geluk uit voor een parttimebaan tegen minimumloon die normaal gesproken door deeltijdstudenten en laagopgeleiden worden uitgevoerd.

Een derde van de werklozen die eerder met pensioen gingen moeten het met minder dan € 400,00 per maand doen. En weer willen ze van ons dat we de broekriem aanhalen. Dit is een economische oorlogsvoering, een -veldslag.

Ze zeggen dat onze werkloosheidscijfer 12% is maar dat ligt aannemelijk veel hoger. We werken harder dan Duitsers maar krijgen minder betaald. 1868 uur per maand tegenover Duitsers die 1371 uur per maand werken. Onze overheden probeerden toegang te krijgen tot de werkloosheidsfondsen zo goed als zij konden.

Maar als je van het Roma volk bent ontvang je onmiddelijk geld omdat je tot een minderheidsgroep behoort, zonder dat ze vragen stellen. Mensen flippen vaak van die Roma. Ze roven, verkopen drugs, vervalsen en daar bovenop nog eens ontvangen ze een bijstandsuitkering met de bewering dat ze arm zijn. En ze krijgen hun huisvesting ook van de staat.

Hoe zit het met de vluchtelingencrisis bij jullie?

We hebben haast geen, van die zogenaamde vluchtelingen hier. We hebben weinig en een belangrijk deel van hen zijn weer doorgetrokken naar Duitsland. We geven niet zo veel gratis als de Duitsers dat doen. De meeste van hen zijn niet eens Syriër om maar eens mee te beginnen.

Onze linkse regering zegt dat ze duizenden kunnen opnemen wat ironisch is voor de Portugese bevolking in de ellende van de armoede. Er is amper geld of huisvesting.

Als je ontvangen wordt door Merkel dan krijg je plotseling een gemeubuleerde woning en toegang tot de bijstand en gezondheidszorg. Mensen zijn daar niet blij mee maar de media doen hun best om daar maar steeds weer een verhaal omheen te breien. Net als in de meeste EU landen.