Frankrijk zorgde ervoor dat de martelingen niet bekend werden

Waar ging het ook alweer over? De aanslagen van Parijs vorig jaar. Even alles langsgestruind om te checken hoe alles ook alweer in elkaar steekt…

De aanslagen in Parijs van november 2015 omvatten een zestal terroristische aanslagen in de avond en nacht van 13 november 2015. Vijf aanslagen vonden plaats in het 10e en 11e arrondissement van de Franse hoofdstad, een zesde aanslag werd gepleegd in de voorstad Saint-Denis. […].

Een van de aanslagen:

Boulevard Voltaire 50, concertzaal Bataclan

Vanaf 21:49 uur

Tijdens de aanslag in Bataclan kwamen in totaal 89 mensen om het leven. Drie terroristen, onder wie de Fransman Omar Ismail Mostefai, drongen tijdens een optreden van de Amerikaanse band Eagles of Death Metal de concertzaal binnen. Met automatische vuurwapens werd vanaf het balkon geschoten op de bezoekers. Verschillende malen herlaadden ze hun wapens en ondertussen riepen ze Allahoe akbar.

[…] Om 0:20 kreeg de politie het bevel om het pand binnen te vallen en enkele tientallen minuten later werd de gijzeling beëindigd. Hierna konden de doden en gewonden door de hulpdiensten worden afgevoerd. Rond half twee ‘s nachts bezochten president Hollande en premier Valls het theater. Bij de aanslag kwamen 89 mensen om het leven, waaronder de 3 schutters.

nl.wikipedia.org

Een Franse commissie heeft getuigenissen gehoord: De Franse regering heeft ervoor gezorgd dat de verhalen over martelingen in de Bataclan niet bekend werden gemaakt tot de afgelopen week. Het gebeurde op de 2e verdieping van de club.

Het hoofd van de politie getuigde in het parlement dat op de avond van de aanslagen een opsporingsambtenaar de Bataclan met tranen in zijn gezicht uitrende na het zien van de verminkte lichamen en braakte.

De 14 uur durende hoorzitting over de novemberaanslagen vond plaats op 21 maart.

Naar verluidt hebben de Wahabietische moordenaars ogen uitgekerft, slachtoffers gecastreerd en testikels in de monden geduwd. Mogelijk zouden ze zelfs ingewanden hebben gerampeneerd. Vrouwen werden naar verluidt in de geslachtsdelen gestoken – en de martelingen, vertelde het slachtoffer aan de politie, werden gefilmd voor Daesh- of ISIS-propaganda. Om die reden hebben artsen de lichamen van slachtoffers niet aan de families vrijgegeven, vertelden onderzoekers.

Maar de aanklagers tijdens de hoorzitting beweerden dat de rapporten van marteling ‘een gerucht’ waren op grond van het feit dat de scherpe messen niet gevonden werden op de plaats van de gebeurtenissen. Het had ook granaatscherven kunnen zijn.

Onderzoeker: Na de aanval waren we samen met collega’s aan de passage Saint-Pierre Amelot toen ik een van mijn collega’s huilend naar buiten zag komen om te braken. Hij vertelde ons wat hij had gezien.

En verder op de onderzoeker:

Vraag: Martelpraktijken gebeurde op de 2e verdieping?

Antwoord: Ik denk het wel. Overlevenden hebben zo gezegd.

Elders zegt de onderzoeker, werden vrouwen seksueel gemarteld, gestoken in de genitaliën en de ogen uitgestoken. Mensen waren onthoofd.

Griffier van onderzoek legde nadruk op de duidelijkheid over de vraag of de slachtoffers werden onthoofd of verminkt. Het hoofd van de commissie antwoordde dat de autoriteiten tegenstrijdige informatie deelde waarbij de slachtoffers werden neergeschoten en opgeblazen. Toen voegde hij een vernietigende uitspraak van de vader van een slachtoffer die de gruwelijke waarheid ontdekte in het lijkenhuis vurig toe:

Mr. President George Fenech Sterker nog, het zit de commissie dwars dat deze informatie nergens [in de media] is verschenen. Zo was het de vader van een van de slachtoffers die me een kopie van een brief naar de onderzoeksrechter stuurde, die ik in het kort citeer:

‘Op de oorzaken van de dood van mijn zoon A.: Bij het forensisch instituut in Parijs werd mij verteld, en wat een schok het voor mij was, is dat ze zijn testikels hadden afgesneden en in de mond gelegd, en hij werd opengereten.

Toen zag ik hem achter glas, liggend op een tafel met een witte lijkwade bedekt tot aan de nek. Een psycholoog was met mij en zei: “Dit is het enige toonbare deel van uw zoon’s overgebleven profiel.”

Ik zag dat hij geen rechter oog had. Ik maakte de opmerking: “Mij werd verteld dat ze zijn oog hadden doorboord en in de rechterkant van zijn gezicht gesneden op de plek waar een grote inwendige bloeding zat die voor iedereen zichtbaar was.” ‘

Deze bijzondere getuigenis zou de verklaring eerder van een BAC ambtenaar die een van zijn onderzoekers zag braken na het verlaten van de Bataclan bevestigen. De onderzoeker die de gerampeneerde ingewanden en onthoofdingen zag.

Een officier van justitie verschijnt voor de onderzoekscommissie en antwoordde zwakjes dat er geen scherp mes werd gevonden op de plaats die had kunnen worden gebruikt voor marteling. Misschien granaatscherven die de verminkingen veroorzaakten. Het hoofd van de commissie vroeg of een explosie testikels in de mond van slachtoffers zou hebben kunnen leggen:

Aanklager: Ik benadruk voor de duidelijkheid: Een aantal van de gevonden lijken op de Bataclan waren zeer verminkt door explosies en wapens tot het punt dat het moeilijk was om de uiteengereten lichamen te reconstueren.

Met andere woorden: De verwondingen beschreven door deze vader kan ook veroorzaakt zijn geweest door automatische wapens, door explosies of projectie van spijkers en bouten die daartoe hebben geleid.

Vraag: Zouden die de ballen van een man in de mond kunnen leggen?

Aanklager: Die informatie heb ik niet.

heatst.com
assemblee-nationale.fr