Ik kan me dan ook niet verantwoordelijk voelen voor die onderdrukking

Als ik naar Sylvana luister, dan hoor ik iemand die iedere blanke tot racist wilt bombarderen. Dat de staat vroeger faciliteerde in racisme, en je daar als burger dus alleen maar ‘in kan trappen’, dat ontgaat haar volledig.

oki-en-doki
Uit 1957 door Henri Arnoldussen

Ik las laatst bijvoorbeeld een kinderboekje, ‘Oki en Doki bij de nikkers,’ waarin ons eigenlijk werd verteld dat de Afrikanen kannibalen zijn die mensen en het liefst blanken eten. Banaler kan het natuurlijk niet worden.

Inmiddels zijn we al duizend stappen verder in de ontwikkeling van de geest, en hebben we ingezien dat ieder mens gelijk is. Maar in die veronderstelling, waren het wel blanke Nederlanders die duizenden negers verscheepten naar andere oorden om als slaaf te gaan dienen. Niet door mijn opa, oma, hun ouders, grootouders, of diens ouders overigens. Mijn geregistreerde familiestamboom gaat meer dan 400 jaar terug en kent geen slavenhouderij, geen witte- en geen zwarte-.

Ik kan me dan ook niet verantwoordelijk voelen voor die onderdrukking. De elite deed toen, net zoals nu, wat die wilde en er was geen boer of fabrieksarbeider (terugkomend op mijn stamboom) die daar ook maar een zucht mee te maken had. Hoe de overheid haar dienaren van informatie voorzag, ook daarop heeft mijn familie nooit enige inspraak gehad. Toch word ik verantwoordelijk gehouden voor de daden van een minderheid, puur omdat ik hetzelfde kleurtje draag als hen.

In vroegere tijden hadden we geen internet en geen (sociale) mediahysterie. Er waren wat oppositieblaadjes, maar die werden bij ontdekking vaak gesloten door figuren als koning Willem I. Koning Willem II later, was al iets humaner en stond meer open voor een vrije samenleving.

Veel mensen wisten nauwelijks iets van die gebeurtenissen, en wanneer wel, dan zaten ze zelf in een te diepe armoede om tegen die ‘ver-van-mijn-bed-show’ te protesteren. Vrouwen maakten zich drukker om hun mannen die het loon opzopen in de kroegen die de fabriekseigenaren ook runden.

armoede
Blanken in Nederland met hetzelfde lot als die van niet-blanken in de overzeese provincies

En toch wordt het me aangepraat, dat racisme (in mij) iets is waarom ik Sylvana niet kan uitstaan. Door dat en het podium waarop haar waarheid continue als de absolute waarheid gebracht wordt.

Maar toch ontgaat ook iets anders mij absoluut niet. De sociale media, die bomvol met racistische opmerkingen staat. Vergelijkingen tussen (neger)slaven en Zwarte Piet, met opmerkingen zoals ‘het land uit’, ‘ga terug’ en ga zo maar door. Niet naar buitenlanders, maar naar geboren- en getogen Nederlanders. Opmerkingen die eigenlijk de racistische denkbeelden van Sylvana bevestigen: dat vrijwel alle blanken racist zijn.

Het is treurig om te zien dat mensen die hier al generaties leven en behalve qua huidskleur in weinig tot geen opzichten van blanke Nederlanders verschillen, nog steeds op deze manier bejegend worden. Diep treurig.

En dit voedt de vraag: Zit er een kern van waarheid in het racisme van Sylvana Simons?

Paul van Stoppelen