Ik ben een racist, een beetje maar

racisme (o.), 1 (g.mv.) de opvatting dat het ene ras superieur is aan het andere en, daaruit voortvloeiend, dat ten aanzien van het ene ras andere maatstaven kunnen (mogen) worden aangelegd dan ten aanzien van het andere, syn. Rassenwaan; – discriminatie op grond van het ras; 2 (-n)(meton.) uiting van rassenwaan.

racist (m.) raciste (v.), voorstander, aanhanger van het racisme.

Bron: Van Dale

Ik ben een racist. Een beetje maar, maar toch.

Rotterdam, Minervaplein

Daar ben ik zeker niet trots op, alleen het is nòg onverstandiger om te denken dat het helemaal niet zo is. Ook ik zit boordevol met vooroordelen.

Het goede nieuws is dat ik het weet. Ik ben me er van bewust dat ik overal en altijd mijn uiterste best moet doen om zo objectief mogelijk naar alle mensen op de wereld te kijken.

Toch vind ik Amerikanen vaak een beetje dom, zijn Japanners overdreven correct, Duitsers te grondig, vind ik Italianen druktemakers, zijn Engelsen zuiplappen en onlangs maakte ik nog een erg slechte grap over een Surinamer die te laat kwam. Het spijt me.

Staat er ’s avonds laat op straat nog een groepje jongens met een Turks of Noord-Afrikaans uiterlijk, dan ben ik op mijn hoede, ook al ben ik persoonlijk nog nooit door een Marokkaan lastig gevallen. Ik vind misschien hun gevoel voor humor niet altijd grappig.

Laatst hoorde ik mezelf zeggen dat ik ook leuke, vriendelijke Marokkanen ken en toen ik daar weer wat beter over nadacht, realiseerde ik me pas hoe dom zo’n opmerking feitelijk is. Hoe goed bedoeld ook, je zet een heel volk in de hoek. Als je dat doet kan je niet volhouden dat je niet een beetje racistisch bent.

Desondanks vind ik mezelf het aller prettigst. Leuker, slimmer en aardiger dan die én die én die. Ik heb mijn zaken wél voor elkaar. Ik kom op tijd, werk hard en heb normale eetgewoonten. Volgens mijn eigen maatstaven doe ik het zelf zo gek nog niet.

Veel anderen zijn toch een beetje minder, minder, minder. Vooral de mensen die zich nog steeds zo druk maken over een paar simpele aanpassingen aan Piet, het maatje van Sinterklaas.

Sinterklaas en zijn maatjes

In den beginne vond ik de pietendiscussie ook even ietwat overdreven, tot een vriendinnetje van mijn dochter vertelde dat ze het stom vond als ze voor Zwarte Piet werd uitgemaakt. Op dat moment gingen bij mij alle alarmbellen rinkelen. Het feit dat sommige kinderen het feest van Sinterklaas niet leuk vinden kan toch niet de bedoeling zijn?

Toen er twee jaar geleden opeens clownspieten in het Sinterklaasjournaal verschenen was het land te klein, maar mijn kinderen kraaiden nergens naar. Op het schoolplein wilden ze allemaal clownspiet zijn en deden ze juist die pieten uit het tv programma na. Dit jaar zag mijn dochter een witte Piet op tv en ze gaf geen kick. Het kan kinderen echt niks schelen, ze zijn nog flexibel en niet overladen met vooroordelen.

Die discussie is vooral een dingetje van boze witte mensen die vinden dat er iets wordt afgepakt. Wat zijn ze zielig! Zij roepen heel hard dat er aan oude tradities wordt gerommeld, maar ondertussen gaan ze heus niet meer naar de kerk op eerste kerstdag. Hun kinderen mogen gewoon Halloween vieren in plaats van Sint Maarten en vraag midden in de discussie eens voor de grap waarom we met Pinksteren vrij zijn. Als je ze helemaal op de kast wilt krijgen, moet je zeggen dat we best een christelijke feestdag kunnen ruilen voor bijvoorbeeld het Suikerfeest. Lijkt mij leuk, leren we daar misschien ook nog iets over.

Sylvana Simons bij Jeroen Pauw

Het ergst zijn boze mensen die beginnen met de mededeling dat ze juist geen racist zijn en vervolgens roepen dat het de schuld van Sylvana en haar vrienden is dat we nu met die pietendiscussie zitten opgescheept. Alsof de boze witte Nederlander daar verder helemaal niks aan kan doen.

Tot mijn grote schrik heb ik ze zelfs in mijn (Facebook)vriendenkring. Ik schaam me kapot. ‘Verstandige’ mensen die niet meer zelf kunnen nadenken en de nuance compleet kwijt zijn. Om maar te zwijgen over de massa mensen die schaamteloos deelt dat Sylvana het land uit moet… Of erger.

Met dat soort mensen heeft de notoire racist in mij heel veel moeite. Ik had me voorgenomen om ze allemaal in de ban doen, want wie niet aan mijn maatstaven voldoet, die pleurt maar op.

Toch doe ik het niet. Ik probeer mijn leven te beteren. Daarom zal ik reageren, de discussie aangaan en kritische vragen blijven stellen in de hoop dat er een klein lampje gaat branden.

Dit heb ik niet zelf geschreven, knippen en plakken. Big up voor de persoon die geschreven heeft.

Schrijver onbekend