De mensen die pareren vanuit onderbuikgevoelens

Rotterdam, 14 april 2014

De boze blanke man, de mensen die pareren vanuit onderbuikgevoelens, de populisten, het zijn eufemismen die refereren naar burgers van wie verondersteld worden geen bal te snappen van politiek en/of maatschappij. En op basis van wat bijeengeraapte krantenknipsels hun ‘gevoelens’ verwoorden die eigenlijk totaal ongefundeerd zijn en gelijk worden geacht aan racisme.

Rotterdam, 5 augustus 2016

Je ziet het in columns, op televisie, je maakt het op uit de woorden van ‘staatsmannen’ als Rutte en Samsom. Mensen die de publicaties van de traditionele media niet langer zonder meer voor waarheid aannemen, worden weggezet in een hoekje van verdomden die hun waarheid ontkennen.

Ze worden vaak onder dezelfde noemer als de PVV-stemmer geplaatst, een partij die an sich al in het verdomdenhoekje zit. Openlijk voor je PVV-stem uitkomen gaat je immers sowieso je baan in de publieke sectoren- en in het recht kosten.

Wat men vooralsnog weigert in te zien, is dat de PVV-stemmer niet zonder meer een racist of populist genoemd kan worden. Of als onwetende dombo gezien kan worden.

Dat bij Pauw een Pechtold wat niet voorbereide PVV-ers kapot laat lullen, zegt natuurlijk totaal niets over het gehele electoraat. Want die bestaat eerder uit een hele hoop linkse, socialistische mensen die zich kapot gemaakt en verraden voelen door de progressieve en socialistische partijen.

Rotterdam, 14 april 2014

Neem bijvoorbeeld de partij van Pechtold, D66. Ooit ontstaan als tegenwicht voor de traditionele partijen en de elitaire banden van waaruit hun prominentste leden voortvloeien, tegenwoordig deel van die heersende elite en totaal respectloos voor alles wat niet gevoed is door die elite. Of een PvdA, onder hun leiding is de zorgstaat (iets wat hoog in hun vaandel had moeten staan) afgebroken, is de hele zorg geprivatiseerd, zijn de staatsbedrijven die de kosten voor diensten ooit laag hielden, geprivatiseerd.

Kortom: Deze partijen hebben de gronden waarop de Nederlandse burger tevreden was, weggeprivatiseerd.

Rotterdam, 15 augustus 2015

Toen links moest kiezen voor het behoud van de verzorgingsstaat of migratie, kozen ze voor het laatste. Daar kunnen mensen die hier al heel lang wonen niets aan doen, maar ook zij ervaren de complicaties ervan: Hele voormalige volkswijken worden vol gestampt met uitkeringtrekkende nieuwkomers, en de stroom is letterlijk eindeloos. Er worden zelfs afspraken gemaakt om tot een fictief eind der tijden de migratie naar Nederland/Europa onverstoord te laten voortduren.

En dat is waar Wilders zijn redelijk zwakke, links-rechtse agenda vandaan komt, omdat in de nieuwe wereld rechts en links hooguit nog fictieve stromingen zijn waarmee de argeloze burger in toom kan worden gehouden. Trek het door naar de driedimensionale figuren zoals een kubus; past het echt nog om daar een tweedimensionaal vierkant in te plaatsen?

De stem van de ‘boze blanke man’ is een fictieve stem die zeer waarschijnlijk ook toegepast kan worden op niet-blanke mannen. Ik kan me niet voorstellen dat iemand die in Nederland woont, zich Nederlander voelt, het normaal vindt dat er een onophoudelijke stroom migranten is die een dominante cultuur mee brengen en statistisch gezien veel vaker leven op sociale voorzieningen.

Dat Nederland is verkocht aan multinationals, of dat zij met 100 euro in de portemonnee, even hoge boetes betalen als anderen met 10.000 in de portemonnee.

Paul van Stoppelen