Discriminatie is geen racisme

Discriminatie is geen racisme maar racisme wel een vorm van discriminatie. Strafrechtelijk gezien hebben we het over een aantal afzonderlijke wetten die door de rechters niet goed zijn nageleefd. Daarnaast vraag ik me af: Hoe kan Sylvana Simons vrij rondlopen na haar talloze duidelijk racistische uitingen over blanken in het algemeen en blanke mannen in het bijzonder, maar wordt Wilders wèl veroordeeld voor een wet die hij in zijn publieke functie nooit heeft overtreden?

Bovendien, heel nauw genomen mag je in deze context dus ook pedo’s niet discrimineren, mensen die konijnen neuken niet, mensen die stelen niet, moordenaars niet… En je mag ook zelfs geen oorlogsmisdadigers discrimineren, geen populisten en zelfs geen neonazi’s. Gewoon niet alles en iedereen over een kam scheren. Dat is immers intolerant, ook al ben je dan intolerant naar intolerantie…

Bij wet is de grens van het toelaatbare duidelijk, en toch ook zeer onduidelijk. Dat bleek wel toen Wilders voor rassenhaat werd veroordeeld toen hij vroeg of het publiek vóór hem meer of minder Marokkanen wilde. Ongeacht hoe denigrerend de oproep ook was uit de mond van de landelijke politicus, het recht moet zich op de eerste plaats uitspreken in de geest van het wetboek, en niet in die van de grote massa en columnisten.

Afijn, nog even over de tweede alinea. Wie oplette, zag dat het allemaal keuzes zijn. Zoals ook de keuze voor religie een keuze is, want dat is het. Stel, we moeten vaststellen dat dit wel dwang is bij veel mensen, dan kunnen we daarmee vaststellen dat veel Nederlanders de wet overtreden. We hebben hier namelijk keuzevrijheid. Zodra je een ander verplicht tot slechts één keuze, dan beroof je diens vrijheid en ben je strafbaar.

Maar, ik vraag me af, stel we concluderen dit als feit. Is het dan geen discriminatie dat we dit vaststellen? Immers, we veroordelen dan ieder individu dat tot die groep behoort, de religieuze groep. Dan kan je twee dingen doen: Je verklaart religie strafbaar, omdat het vanuit een principe van dwang wordt overgedragen. Het andere is het veroordelen van zulke conclusies en hen die dit aanhangig maken vervolgen.

En dat is exact wat in Nederland gebeurt.

Paul van Stoppelen