Zullen we eens een week lang religie bannen uit de media?

Zullen we eens een week lang religie bannen uit de media? Misschien wordt ’t dan nog ’s wat hier, want we kennen elkaar’s argumenten wel inmiddels, maar nog even en we worden zelf religieus of slaan nog verder door. Net zoals met homo’s, waar je omgaat word je mee besmet. Laten we daarvoor waken en de geschriften die voortvloeien uit een Goddelijke entiteit even neerleggen, en de daarmee gepaarde demografische ontwikkeling even buiten beschouwing laten.

Zelfs in groep 3 dramde ik niet zo veel door dat ik iedere dag een ander hoorde zeggen: ‘Ik mag hier wel zijn,’ want dat zeggen de leiders, of dat mijn rector na de overgang van een schoolperiode 4000 euro gaf om nieuwe meubels te kopen. Of dat er werd gezegd: ‘Je hoeft niet te werken later, ik stort vanaf nu iedere maand een volledig maandloon op je rekening en leer daar maar mee omgaan voor je achttien wordt.’

Of dat ze de bijbel erbij pakten en zeiden: ‘We gaan nu met de hele school een verhaal van Jezus nadoen,’ terwijl ze een brood, wat water en een vis hadden meegenomen. Wat de gewenste behandeling van vrouwen zelf is? En vervolgens de koran als referentiekader nemen.

Ook ga ik niet naar het werk om vervolgens te zeggen: ‘Wat doet die buitenlander hier?’ Of loop langs een moskee en zeg: ‘Wat doet die hier?’ Het zou toch wat zijn als ik iedere keer dat ik langs een gehoofddoekte moslima loop, zeg: ‘Geef kopvoddentax.’ Dat ik langs een typische Eritreeër sta aan de kassa en zeg: ‘Kijk, hij gaat boodschappen doen van mijn belastingafdracht!’ En als ik een schipper tegenkom, val ik aan omdat die bootvluchtelingen heeft geholpen.

Vervolgens ga ik naar het Anne Frankhuis en zeg: ‘Wat een arm volk, die joden. We moeten meer joodse vluchtelingen opnemen!’

Paul van Stoppelen