Waarom wordt er toch zo’n wij-zij klimaat gecreëerd in heel Europa?

Toch droevig dat men deze partij (AfD) in de eerste alinea’s op metronieuws.nl al weggezet heeft als NSDAP-gelijke.

Waarom wordt er toch zo’n wij-zij klimaat gecreëerd in heel Europa? Het politiek-correcte denken heeft elke positieve invloed verloren, omdat het politiek-correcte absoluut èn abstract is, voelt iedereen zich gedwongen de eigen waarheid tot politiek correct te dopen. Doe je dat namelijk niet, dan ben je fout en erken je dat je fout zit.

Een mening tegenwoordig wordt beschouwd als substituut voor diamant, er moet opzichtig mee gepatst en geposeerd worden. Waar het ooit veranderlijk was, is het nu statisch. Je wordt geacht je mening gedisciplineerd te verdedigen en niet te buigen. Doe je dat niet, dan ben je een “verrader”, “onbetrouwbaar” of “naïef” en “goedgelovig.”

Aan de andere kant bergen we de diamant ook nogal ’s goed op. Zoals je in een louche kroeg of smalle steeg niet beroofd wilt worden van je diamant, wil je niet in elkaar gestompt worden om je ideeën, je geloof en idealen door “de tegenpartij”. Want dat is waar politieke correctheid leidt tot apocalyps, denkbeeldige stereotypen waarmee mensen en hun ideeën worden geassocieerd, groepen die elkaar als vijandig beschouwen.

Dit heeft alles te maken met het vijandbeeld binnen het politiek-correcte denken, we associëren hen met wie we het oneens zijn met oorlogsmisdadigers en alles waar de minachting naartoe gaat. Daarmee dé-humaniseren we degenen die binnen ons vijandbeeld passen.

Als we dit lang genoeg blijven volhouden, staan er – waar we reeds de tekenen van zien – vanzelf meer mensen op die dat geweld niet meer schuwen. Kijk even naar Netflix en je zult zien dat het algemene tendens in die series het einde van de beschaving is. Pre- of post-apocalyptische verhalen die vooral over onmenselijkheid gaan.

En de vraag is: Wie doen we eigenlijk een plezier door onze woorden te kuisen en tongen in knopen te leggen? Door huidskleur subjectief te framen en de ander dat recht te willen ontnemen?

Niemand, de strijd om ideeën zal nooit winnaars kennen. Wanneer je ideeën vermoordt, vermoord je de drijfveer van waaruit onze fantasie in ideeën veranderen. De heipalen onder de moderne wereld worden weggeslagen, en waar we in zullen belanden is het totalitaire systeem die we met het christendom meenden te hebben begraven. Een echt antwoord hierop heb ik niet, maar zorgelijk, dat is het zeker.

Paul van Stoppelen