Naast een borderline stoornis – Inleiding

Betrapt op oudermishandeling, en nog wel mijn ouders door mijn bloedeigen zus. Ik greep in, was nog al agressief, maar nog net geen fysiek geweld. Net op het randje…

‘k Belde mijn andere zus Em hierover op ze antwoordde: ‘Ik heb het gehoord ja, net net. Maar ze zei dat ze jou betrapte en dat je gewelddadig werd tegen haar,’ met de ondertoon: Ik geloof haar… (Zucht!)

10 jaar later kwam die Em, op visite, om te vertellen dat Zet, de dochter van Aa, die oudermishandelaar, is weggelopen. Ik ben immers oom en vond ze dat ik dat moest weten. ‘Ze is ook eigenwijs hè,’ slaakte ze, ‘heeft alles wat haar hartje begeert en toch altijd dwars, en uiteindelijk weglopen van huis.’

Ik: ‘Gebruik jij je harses weleens? Ef (de oudste) liep voor z’n 18e ook weg, sloot zich aan bij een wildvreemd gezin. Toen kon je nog zeggen: “Elk huis zijn kruis,” maar niet veel later loopt Jee, de tweede weg. Begin je dan niet al te twijfelen? En nu de 3e is weggelopen, het meisje nog wel, loop je nog met de gedachte dat juist zij een normaal mens is. En ja, al haar drie kinderen zijn knettergek en zij is hartstikke normaal! Ben je nu tevreden?’

Em zat met een mond vol tanden, maar nog steeds met de blik die volle overtuiging gaf van haar eigen gelijk omtrent dat weglopen. Alsof ik haar met slimme woorden neersabelde in plaats van met valide argumenten…

Wie door de vorm de inhoud niet kan zien, is easy target om te belazeren en voor het karretje te spannen.

2 maanden later kwam vader uit Suriname aangevlogen. Diezelfde dag nog kwam hij me opzoeken, terwijl hij dat normaal gesproken niet deed.

‘Zoon, verwijt je zus niet, dat kind is gewoon stronteigenwijs. Heb begrip, kinderen opvoeden is een moeilijke zaak. Je weet toch nog wel hoe je vroeger zelf was?’

oude man

Opgroeien naast iemand met borderline gestoordheid…

  • 0 – 123