Talentenjachten op televisie zijn dood

RIPTV: Live televisie is dood. In de derde aflevering van RIPTV worden talentenjachten op televisie dood verklaard. De makers Ivo van Aart en Daan Windhorst laten namens de VPRO in 5 minuten zien dat het einde van tv as we know it daar is. En dan specifiek talentenjachten.

Aflevering 3: Talentenjachten. Met je talent en je jacht en je jury en die ene verslaggever in de coulissen. En je afvalrace, je sms-oplichting en je op hun gebrek aan talent gecaste mensen. Een open podium, maar dan gemeen en met reclameblokken. Vandaag herdenken wij talentenjachten.

‘Televisie zoals wij het kennen is niet meer. Televisie is dood. En dat is zonde, want met de dood van televisie gaat zoveel moois verloren’, aldus VPRO makers Ivo van Aart en Daan Windhorst. Daarom presenteren zij met de webserie VPRO RIPTV zes plechtige herdenkingsdiensten. In zes memorials komen alle genres voorbij: van reality tot livetelevisie en van reisprogramma’s tot spelletjes met BN’ers.

Iedereen heeft Netflix. YouTubers zijn de nieuwe popsterren. En elke online dienst, van Facebook tot Twitter, begint z’n eigen online programma’s. Voor programmamakers Ivo van Aart en Daan Windhorst is het heel duidelijk: televisie is dood. Daan: ‘Als jij dan zegt ‘ja maar Heel Holland Bakt trekt 3 miljoen kijkers’ dan roepen wij paniekerig ‘ja maar TV is wel gewoon voorbij hoor. Televisie is dood, lang leve televisie. Opdat wij nooit vergeten.’ Van daaruit is het idee ontstaan voor RIPTV: een terugblik op de hoogtepunten van televisie en programma’s die tv groot heeft gemaakt.

Over de makers

Ivo van Aart (1989, Breda) is regisseur. Hij studeerde in 2012 af aan de opleiding audiovisuele media aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hij legt nu de laatste hand aan de korte film One of the Boys die in het najaar uitkomt, maakt een van de afleveringen van Blok 22 voor de VPRO. Ook regisseert hij Spangas.

Daan Windhorst (1990, Breda) is schrijver. Hij studeerde in 2012 af aan de schrijfopleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.Hij schreef mee aan onder meer Watskeburt de musical en Missie Aarde. Ook schreef hij de VPRO-serie Suspicious Minds en de telefilm De Kuthoer, waarvan de regie allebei in handen ligt van Ivo van Aart.

Naast hun fictiewerk maakten Daan en Ivo de afgelopen jaren video-essays en jaaroverzichten voor De Correspondent en voorfilmpjes voor het VPRO-programma Vieze Film.

Ga voor meer vpro naar https://www.vpro.nl/ en voor meer RIPTV naar vpro.nl/riptv