Pete Hoekstra baalt van valse start: “Wie wil er nu zo beginnen?”

De opdracht van president Trump voor de termijn van ambassadeur Pete Hoekstra in Nederland is duidelijk: “We willen dat Nederland meer investeert in de Verenigde Staten en wij willen meer banen voor Amerikanen.” Maar Hoekstra’s eerste weken in Den Haag gingen niet over rozen. Hoekstra kijkt er niet graag op terug.

De ambassadeur typeert zijn start in Nederland als ‘teleurstellend’. “Wie wil er nu zo beginnen?” Hoekstra wordt na zijn aankomst in Den Haag in januari door journalisten het vuur na de schenen gelegd over uitspraken die hij eerder deed over ‘no go zones’ in Nederland.

Op een conferentie had hij gezegd dat daar auto’s en politici in brand worden gestoken. In een interview met NOS-verslaggever Wouter Zwart ontkent Hoekstra dat hij die uitspraken gedaan zou hebben. Enkele dagen later biedt de kersverse ambassadeur zijn excuses aan over de uitspraken. Inmiddels zegt hij ervan geleerd te hebben. Maar hij wil niet zeggen wat hij er dan precies van geleerd heeft. “Dat heb ik geïnternaliseerd”, aldus Hoekstra.

EenVandaag gaat deze zomer weer op pad. In een lelijke eend, met elke dag weer een nieuwe interessante gast. Om te praten over het afgelopen jaar en de beloften van het nieuwe jaar.