De Costa Blanca droogt op

Smeltende poolkappen, een stijgende zeespiegel en kurkdroge zomers: op steeds meer plekken worden de gevolgen van klimaatverandering al zichtbaar. En al die veranderingen, van hogere temperaturen tot extreem weer, kunnen één heel vervelende consequentie krijgen: een tekort aan zoet water.

Dit is het tweede deel in onze reeks over het dreigende tekort aan zoet water. Deel 1 ging over de verzilting van de landbouwgrond in Zeeland, met grote consequenties voor onze voedselproductie.

Neem bijvoorbeeld de Spaanse provincie Alicante, waar iedere zomer honderdduizenden Nederlanders naartoe trekken. Daar worden de gevolgen van klimaatverandering al flink gevoeld. Zo is de zee al flink warmer geworden en zijn boeren de afgelopen jaren 40 procent van hun vruchtbare grond kwijtgeraakt aan verwoestijning. Het watertekort is inmiddels structureel.

Als die ontwikkelingen doorzetten maakt dat vakantie vieren aan de Costa Blanca straks een stuk minder aantrekkelijk. Dat zou een ramp zijn voor Spanje, omdat het economisch zwaar leunt op de winstgevende toeristenindustrie. De economie van Alicante is zelfs geheel afhankelijk van deze sector. En dus worden toeristen geen restricties opgelegd om hun eigen klimaatafdruk op vakantie te verminderen. Terwijl het toerisme juist een grootverbruiker is van het schaarste goed in de regio: zoet water.