Q-KOORTS: Schadevergoeding voor patiënten ‘is een schijntje’

“Ik vind het een schijntje. Het is bijna lachwekkend. Ik voel me zeker niet serieus genomen.” Dat zegt Q-koortspatiënt Sharon van de Boogaard over de tegemoetkoming van maximaal 15.000 euro die patiënten van het kabinet krijgen.

Bij de nu 33-jarige Sharon werd in 2010 Q-koorts geconstateerd. Waarschijnlijk liep ze de ziekte al op in 2007. Vanaf volgende week kunnen Q-koortspatiënten een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming van 15.000 euro, maar dat is volgens Sharon en vele andere patiënten lang niet voldoende.

Q-koorts is een infectieziekte die op mensen wordt overgedragen door (melk)geiten en (melk)schapen. Patiënten lopen de ziekte op door lucht in te ademen waar de bacterie in zit. De ziekte verspreidde zich tussen 2007 en 2010 via besmette geiten- en schapenboerderijen, vooral in Noord-Brabant.

Het duurde een tijd voordat effectieve maatregelen werden genomen en daardoor kon de ziekte zich over een groot deel van Nederland verspreiden. In totaal zijn 4000 ziektegevallen geregistreerd. Zeker 74 mensen overleden aan de ziekte.