Nowelle (32) groeide op met gehandicapte zus

Gezinnen met een kind met een ernstige beperking moeten beter worden ondersteund, vindt minister De Jonge van Volksgezondheid. Om te testen welke ondersteuning het beste werkt, begint de minister bij 450 gezinnen een proef. Zij worden de komende twee jaar gekoppeld aan een hulpverlener die de gezinnen helpt met bijvoorbeeld het regelen van zorg en met ingewikkeld papierwerk.

Ouders krijgen daardoor meer tijd voor eventuele andere kinderen en voor zichzelf. De proef komt voort uit gesprekken met ouders, die aangeven dat ze zich vaak alleen voelen staan en een dagtaak hebben aan alle administratie – naast de 24-uurszorg die hun kind nodig heeft.

De tweelingzus van Nowelle Barnhoorn (32) is meervoudig gehandicapt. Pas op latere leeftijd ontdekte Nowelle dat haar jeugd anders was dan die van anderen in haar omgeving. In de video vertelt ze dat ze niets heeft gemist, maar dat ze achteraf wel besefte dat ze soms haar eigen problemen niet besprak omdat ze haar moeder niet extra wilde belasten.