BOSNIË: Oorlogsveteraan voedt migranten aan buitengrens EU

Tot ongeveer een jaar geleden was Velika Kladusa, in Noordoost-Bosnië, een rustig grensplaatsje waar weinig gebeurde. Dat veranderde plotsklaps in de eerste maanden van 2018. Toen begonnen migranten en vluchtelingen te ontdekken dat Velika Kladusa aan de poort van Europa ligt, bij de grens van EU-lid Kroatië.

Het veranderde ook het leven van Asim Latic, een 64-jarige oorlogsveteraan en restauranteigenaar. Rond het middaguur loopt het snel vol in zijn kleine restaurant. Voorheen was dit een rustig pizza-restaurant voor locals. Nu doet het dienst als eethuis voor vluchtelingen en migranten. Latic rent heen en weer met borden dampende rijst met kip. “Hungry, hungry?”, roept hij naar de jonge mannen die aan tafeltjes zijn gaan zitten. “Yes yes, hungry”, hoort hij terug. Sommigen verblijven al maanden in Velika Kladusa. Ze kennen Latic, ze noemen hem ‘papa’.