SYRIË: Nujan (24) vocht tegen IS voor ‘de Koerdische droom’

De Koerden vochten de afgelopen jaren aan de zijde van het Westen om terreurgroep Islamitische Staat te verslaan. Ze speelden een grote rol bij de val van het kalifaat, maar in het achterhoofd was er altijd die hoop op een eigen staat.

“We hebben hem niet gevraagd te komen. En we hebben hem niet gevraagd te vertrekken.” De 24-jarige Nujan Derek glimlacht erbij. Bravoure natuurlijk.

Want de aankondiging van president Trump om de laatste Amerikaanse troepen terug te trekken uit Syrië, heeft wel degelijk geleid tot geschrokken reacties bij de SDF-leiding, de Syrische Democratische Strijdkrachten, aangevoerd door de Koerdische YPG. Die strijden voor een autonome Koerdische regio in Syrië (Rojava).

Nujan is een van de vele Koerdische strijders die het de afgelopen jaren opnamen tegen IS. Ze hoort bij YPJ, een gewapende groep van zo’n tienduizend Koerdische vrouwen. Nujan vocht in Raqqa, de hoofdstad van het IS-kalifaat, en ze is bereid elk moment opnieuw te vechten voor de Koerdische droom als dat nodig is.