Waarom radicaliseert iemand? En hoe vind je de weg terug?

De aanslagen in Utrecht, Nieuw-Zeeland en natuurlijk Sri Lanka liggen nog vers in het geheugen. Allemaal gepleegd door verschillende soorten daders. In Utrecht ging het om een man met mogelijk jihadistisch motief, in Christchurch zorgde een extreemrechtse terrorist voor tientallen doden en in Sri Lanka lijkt er een groot netwerk van leden van radicale moslimgroeperingen achter de aanslagen met zeker 250 doden te zitten.

Radicalisering van extreemrechts aan de ene kant tot jihadisten aan de andere kant. Nieuwsuur spreekt met twee voormalig geradicaliseerde mannen, met Jason Walters en met Tom Olsen. Walters was vijftien jaar geleden lid van de Hofstadgroep, een radicaal-islamitisch, terroristisch netwerk. De Noorse Olsen kreeg al tijdens zijn vroege tienerjaren sympathie voor extreemrechts gedachtegoed, en gaf in de jaren ’90 leiding aan een groep neonazi’s in Noorwegen. Wat bewoog hen om te deradicaliseren? Wat zijn de verschillen? En zijn er ook overeenkomsten?