BLOEDBANK: Zoektocht naar niet-westerse donoren

Bloedbank Sanquin zoekt niet-westerse donoren. Er komt een campagne waarmee meer mensen met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse achtergrond moeten worden overgehaald om bloeddonor te worden.

Er zijn nu weinig mensen met een niet-westerse achtergrond die bloed geven, terwijl hun bloed volgens Sanquin hard nodig is. “Het aantal patiënten met die afkomst dat bloed nodig heeft, is naar verhouding even groot als het aantal westerse patiënten”, zegt een woordvoerder.

Mensen van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse afkomst hebben vaak een andere bloedgroep dan mensen met een westerse achtergrond. Om alle mensen die het nodig hebben veilig bloed te kunnen geven, is het nodig dat meer groepen in de bloedbank worden opgenomen.

Rishi Salmah geeft eens in de maand bloed, want het is ‘geven en nemen’, zo meent hij.

Eda heeft Turks bloed nodig, anders wordt ze nog zieker

Eda heeft sikkelcelziekte en daardoor heeft ze vaak heftige pijnaanvallen. Om dat te verminderen, krijgt ze iedereen drie weken donorbloed. Maar als dat niet op haar eigen bloed lijkt wordt ze juist alleen maar zieker.