Zuidlanders telen bataten op hun akkers

Normaal worden op de akkerlanden van Voorne-Putten uien, suikerbieten en spruiten geteeld. Maar twee agrarische ondernemers uit Zuidland zijn aan het experimenteren geslagen met een tropisch gewas: de bataat. Deze ‘zoete aardappelen’ worden nu voor het eerst gerooid.

Remco van Meggelen en Johan van Beek zijn de uitdaging met de bataten aangegaan. “Omdat het warmer wordt door de klimaatverandering, kunnen meer tropische gewassen gaan groeien”, zegt Van Meggelen.

Maar er kleeft wel een nadeel aan dit gewas: “Het is een zwak knolletje, de huid is snel beschadigd. Dit gewas is langwerpig en breekt daarom snel”, legt Van Meggelen uit. Daarom moeten deze bataten met de hand in plaats van de machine worden geoogst.

Frietjes

De gewassen zijn paars, oranje en wit. “Van de oranje bataten kun je in de oven mooie frietjes maken. Dat geldt ook voor de witte”, vertelt bataatboer Van Beek. “Maar de paarse bataat ziet er mooier uit en smaakt gezonder.”

Van Meggelen en Van Beek zijn tevreden over de smaak van de bataat. “Het is eigenlijk beter dan de import.”

De bataten zijn vanaf morgen te koop bij regionale supermarkten Rechtstreex en De Proefschuur.