Geheime ondergrondse tunnel leidt naar hennepkwekerij. Video: Politie

Een opmerkelijke vondst bij een bedrijfspand in de Eversdijckstraat in Rotterdam-Zuid. Agenten nemen daar begin augustus een kijkje na een melding over een vermoedelijke hennepkwekerij. Achter een metalen kast begint een meterslange tunnel naar een verborgen kruipruimte vol met wietplanten.

De tunnel is ruim twintig meter lang en loopt onder naastgelegen panden door. Aan het einde vindt de politie een bord met transformators, waarmee illegaal stroom werd afgetapt. In de kruipruimte vinden agenten achthonderd wietplanten, die inmiddels zijn vernietigd.

De politie is nog op zoek naar de daders.

Relatief minder drugslabs in Rotterdam dan andere regio’s

In Rotterdam en omgeving worden jaarlijks maar een paar drugslaboratoria opgerold, in tegenstelling tot andere regio’s. Dat heeft burgemeester Aboutaleb donderdag gezegd in het debat over drugsoverlast. De afgelopen jaren werden per jaar tussen de drie en vijf drugslabs ontdekt in Rotterdam en omgeving.

De gemeenteraad had een debat aangevraagd na de ontdekking van een drugslab eind augustus in Rotterdam-Kralingen. In de woning aan de Louise de Colignylaan werd een overleden man gevonden, een andere man was gewond. Ook lag in het huis honderd kilo drugs. Het pand diende waarschijnlijk als opslagplaats of er waren plannen om er een drugslab van te maken.

Politie haalt honderd kilo verdovende middelen uit huis waar dode man lag in Rotterdam-Kralingen

“Gemiddeld in Rotterdam en de regio worden drie tot vijf laboratoria per jaar gevonden, die gebruikt worden voor synthetische drugs”, vertelt burgemeester Aboutaleb. “Dat is een laag aantal als je dat vergelijkt met de regio’s Brabant, Limburg, Oost- en Noord Nederland. Daar gaat het echt om tientallen laboratoria.” Melden verdachte situatiesBurgers wordt gevraagd verdachte omstandigheden die kunnen wijzen op een drugspand, nog steeds te blijven melden. Dat kan ook anoniem. Nu al komen er tientallen meldingen per jaar binnen.

“In de afgelopen zes maanden ging het om zo’n 20 tot 25 meldingen van mogelijke laboratoria of wietkwekerijen”, zegt de burgemeester. “Soms is het dan ook echt raak.”

In de raad ging het uitvoerig over de aanpak van drugsoverlast. De VVD in Rotterdam vindt dat er heel veel scenario’s moeten worden onderzocht. D66 in Rotterdam wil dat drugs landelijk gelegaliseerd worden. Het systeem van verbieden werkt niet, vindt D66 raadslid Nadia Arsieni.  VoorlichtingMaar hoe moet het probleem in Rotterdam aangepakt worden? De VVD stelt voor om bij evenementen grote borden of billboards te plaatsen, waarbij gewaarschuwd wordt voor de consequenties van drugsgebruik. D66 vindt dat niet voldoende. Raadslid Arsieni pleit voor het uitbreiden van voorlichtingsbijeenkomsten.