Zo kreeg Noorwegen al 200.000 elektrische auto’s de weg op | INPLUGGEN of DOORPUFFEN #5

Noorwegen zet volop in op elektrisch rijden. Vanaf 2025 wil het land al alleen nog maar elektrische auto’s op de markt toelaten. En ook nu al in het beleid succesvol, er rijden al 200.000 elektrische auto’s rond in Noorwegen.

Ruim één op de tien Noren heeft inmiddels een stekkerauto. Ter vergelijking: hier in Nederland had minder dan één op de vijftig Nederlanders een elektrische of plug-in hybride auto. Het feit dat elektrische auto’s zo goed verkopen in Noorwegen heeft een simpele reden: kopers genieten enorme voordelen ten opzichte van brandstofauto’s. Zo vervallen de belastingen op gewicht en de uitstoot van schadelijke stoffen. Zelfs de btw vervalt. Daarnaast mogen elektrische auto’s op de busbaan rijden en krijgen bestuurders korting op de tolwegen en veerboten.