Er bestaat meer tussen hemel en aarde

Foto door VisionPic .net op Pexels.com

Voor non-believers lees en huiver. Ik weet dat het bestaat.

Guna Guna, ook wel geschreven als Goena Goena, staat bij Indische families bekend als Zwarte Magie of de zogenaamde Stille Kracht.

Het is de toverkunst uit Indonesie en de Molukken. Je mag hiermee niet spotten. Indische mensen geloven dan ook dat het iets is waar je beter niet mee te maken kunt hebben, laat staan er over praten.

Als Indische mensen zeggen dat iemand “gemaakt” is bedoelen ze dat die persoon onder invloed van Guna Guna is en zo’n bezwering is uiterst moeilijk op te heffen. Eenmaal bezeten wordt het slachtoffer getroffen door rampen en tegenspoed of geteisterd door demonen. De Indische- en Molukse mensen weten dat alleen heel veel bidden de enige oplossing is tegen deze bezweringen.

De kunst van de Guna Guna rituelen zijn in bezit van bepaalde families en worden van generatie op generatie doorgegeven. De geheimen blijven dus is de familie en dat maakt dat deze families berucht zijn in de Indische en Molukse samenleving. De bezweringen van Guna Guna zijn vaak enorm sterk en eenmaal getroffen door de bezwering is het slachtoffer overgeleverd aan de sterke negatieve krachten.

De verschijnselen zijn heel divers maar men wordt meestal zonder enige reden ernstig ziek of sterf zonder dat artsen een oorzaak kunnen vinden. Ook kan iemand zich vreemd gaan gedragen of pleegt zelfmoord.

De redenen om Guna Guna te gebruiken is meestal haat, jaloezie, ruzies, wraak of afwijzingen in de liefde. Niet alleen kunnen mensen drager worden van die negatieve krachten, maar ook voorwerpen kunnen worden bewerkt zodat zij de eigenaar daarvan veel ellende kunnen brengen.

Bekende voorbeelden zijn o.a. wajangpoppen, de kris (een soort dolk), kleden of kleine afgodsbeeldjes afkomstig uit Indonesië. Niet al deze voorwerpen bevatten kwade krachten, maar als buitenstaander is dat niet te zien.

Naast de zwarte kant van Guna Guna bestaat er ook de Witte Guna Guna waarbij men positieve dingen doet met deze vorm van magie.

Het beoefenen van de zwarte magie is niet zonder gevaar, de beoefenaars kunnen ook zelf getroffen worden door hun daden. Experimenteren daarmee is dus zeker niet zonder gevaren.

Mijn schoonvader Anton was tijdens de wereldoorlog ingewijd in deze vorm van magie. Hij beschikte ook over een aantal cahiers met daarin waarschijnlijk zijn aantekeningen daarover.

Nadat hij – hij woonde toen in het verzorgingshuis Rumah Kita – een zware hartaanval kreeg voorvoelde hij dat het einde van zijn leven naderde. Op een middag toen Mary en ik bij hem waren gaf hij Mary een pakketje met die cahiers en blaadjes. Zij waren zorgvuldig bijeen gebonden met een touwtje. “Hier Mary, deze papieren moet je voor mij in de zee gooien. Je mag ze niet openen en inzien. Zij moeten voorgoed verdwijnen.

Wij namen deze papieren mee naar huis, legden thuis ze op boekenplank om ze wat later vanaf de veerboot tussen Den Helder en Texel in zee te gooien. Enkele dagen later stonden wij vroeg op om die taak te gaan vervullen.

Maar… toen wij die papieren uiteindelijk wilden pakken van de boekenplank waren ze weg. Zij waren niet te vinden en een uitgebreide zoektocht door het hele huis was tevergeefs. Na zeker 3 uur zoeken lieten wij het idee varen om ze op die dag in zee te gooien.

Nadat deze beslissing was gevallen gingen wij maar even een paar boodschappen doen. Toen wij terugkeerden in onze woning keek ik automatisch naar de plek waar wij eerder Pappie’s papieren hadden neergelegd. Tot mijn grote verbazing lagen ze daar open en bloot.

Wij hebben geprobeerd een verklaring hiervoor te vinden, Maar wij kwamen niet verder als dat wij ze te vroeg moesten laten verdwijnen en dat dit pas mocht als Pappie daadwerkelijk was overleden. Uiteindelijk hebben wij samen met onze oudste kleinzoon zijn wil pas na zijn dood uitgevoerd. En alles was goed.

door Han Dehne