Zelfmoord

Foto door cottonbro op Pexels.com

Ik heb twee mannen in mijn leven gekend die zelfmoord hebben gepleegd en in beide gevallen waren het mannen die opgegroeid zijn met het gevoel dat ze slecht zijn in de ogen van hun vaders.

In andere gevallen die ik heb bestudeerd was dat hetzelfde of er was helemaal geen vader in het spel.

In ieder geval: zelfmoord bij veel mannen heeft in de meeste gevallen te maken met een gebrek aan eigen mannelijke identiteit. Maar zelfs mannen die zelfmoord plegen en heel mannelijk overkwamen, waren het meestal mannen die een eigen foute identiteit van mannelijkheid hebben ontwikkeld.

Kortom: vrijwel iedere man die zelfmoord pleegt, doet dat omdat hij daadwerkelijk als kind echte vaderschap heeft gemist. Als ze groot worden, gaan ze dan meestal twee kanten op:

Of hij voelt dus een grote leegte die hem daarom achtervolgt met opstapeling van depressies zijn hele leven totdat hij daar niet meer tegen kan.

Of hij zoekt afleiding in de materiële wereld. En dat kan allerlei kanten opgaan. Hij kan bijvoorbeeld zelfs een zakenman worden. Maar dan is hij ‘succesvol’ geworden niet omdat hij gelukkig was, maar omdat hij juist zichzelf wil bewijzen in de ogen van zijn vader.

Om dit laatste beter uit te leggen: veel mannen groeien op met een minderwaardigheidscomplex jegens hun vaders. Leven lang achtervolgt hen het gevoel dat ze zichzelf aan ze moeten bewijzen dat ze wel deugen en goede zonen zijn… Ze hebben een grote honger naar het welbehagen van hun vaders. Ze willen letterlijk horen van hun vaders dat ze van ze houden en tevreden over ze zijn… Zelfs als die vaders overleden zijn, zijn er zonen die nog steeds in hun gedachten met hun vaders communiceren en hadden gewild dat hun vaders hadden gezien hoe goed ze terecht zijn gekomen.

Maar dat gebeurt uiteraard niet en dat is wat de pijn vergroot. Die pijn is zo groot dat het zelfs ondragelijk wordt. Zo ondragelijk dat niets het kan sussen behalve dood te gaan.

Het is daarom van groot belang dat je als vader voldoende positieve aandacht aan je zoon geeft. Geef hem nooit het gevoel dat hij niet goed genoeg is. Dat werkt destructief voor zijn psychische ontwikkeling. En natuurlijk plegen de meesten geen zelfmoord, maar ze kunnen wel een ongelukkig leven leiden. En dat heeft niet alleen slechte gevolgen voor zichzelf maar ook voor de partner die ze kiezen.

Ben je een man en je volgt mijn pagina? Dan zit je hier goed, mijn aandacht zal in de toekomst vooral naar mannen gaan die met zichzelf worstelen en met hun eigen ontwikkeling zitten.

door Badr Youyou