Klassenjustitie in Nederland: Pim van Galen en Paul Ruijs

Foto door Andrea Piacquadio op Pexels.com

Nederland neemt voortdurend Hongarije en Polen de maat over hun rechtstaat, maar is blind voor de klasse justitie in eigen land. Dat zegt jurist Paul Ruijs, die onderzoek doet naar belangenverstrengeling in juridisch Nederland. Aan de hand van voorbeelden toont Ruis aan dat rechters en advocaten soms beide functies tegelijk hebben, waar rechtzoekende burgers het slachtoffer van worden.

Rechters zouden hun nevenfuncties openbaar moeten maken, maar als ze dat weigeren kraait er geen haan naar.

Ruijs is adviseur van het WODC (Wetenschappelijk onderzoek en documentatie centrum , gelieerd aan het ministerie van Justitie) en betrokken bij het onderzoek naar klassenjustitie in Nederland. Hij vreest dat het onderzoek weinig zal opleveren.