Fagen: de virussen die antibiotica resistente bacteriën kunnen bestrijden | Microbros

Fagen zijn een controversieel, maar veelbelovend medicijn tegen antibiotica-resistente bacteriën – en ze zitten gewoon in de sloot.

We staan aan het begin van een antibiotica-crisis. De werkende antibiotica raken in rap tempo op en een nachtmerriescenario dient zich aan: De World Health Organization voorspelt dat er in 2050 jaarlijks 10 miljoen mensen aan antibiotica-resistente bacteriën zullen overlijden.

Dat zijn er meer dan er elk jaar aan kanker overlijden. Eén van de mogelijke alternatieven voor antibiotica is faagtherapie; een therapie waarbij bacteriofagen (virussen die zich op enkel op bacteriën richten) gebruikt worden om bacteriën te infecteren en te doden. In deze documentaire bezoeken we visionaire wetenschappers en onderzoekslaboratoria over de hele wereld om te praten over het meest veelbelovende faagonderzoek. Tijdens onze ontdekkingstocht leren we een belangrijke les: de tijd dat we één simpel pilletje kunnen nemen die al onze problemen oplost, is binnenkort definitief voorbij.

In 2015 en 2016 produceerde VICE de serie Microbros, een serie over hoe micro-organismen de mensheid gaan redden.