Corona Q&A met viroloog Menno de Jong van OMT

Nederland zal, ook nadat de gedeeltelijke lockdown half december is afgelopen, rekening moeten houden met zwaardere coronamaatregelen dan er deze zomer golden. Dat zegt viroloog van het Amsterdam UMC en OMT-lid Menno de Jong bij AT5. ‘De komende maanden worden best spannend en uitdagend.’

De Jong doet zijn uitspraken in een nieuwe Corona Q&A op AT5. ‘We moeten heel goed kijken naar wat wel en niet kan en niet zoals in de zomer alles maar weer loslaten. We moeten niet van sprint naar sprint gaan. We moeten er rekening mee houden dat het een marathon is. Bepaalde maatregelen zullen we moeten blijven hanteren, los van de basismaatregelen.’

De viroloog denkt dat onder andere thuiswerken lange tijd noodzakelijk blijft om de mobiliteit terug te dringen. ‘We kennen de routekaart van het kabinet. Die is echt bedoeld als escalatieladder: wat moet je doen als het aantal infecties toeneemt. Versoepelen is niet het omgekeerde van de routekaart. We moeten echt goed nadenken wat er na half december, als het pakket van 13 oktober afloopt, weer kan. Er moeten goede afwegingen gemaakt worden. Er wordt nu al over nagedacht. De kans op het pakket van deze zomer is best wel een beetje klein.’

Afgelopen dinsdag gaf het kabinet aan dat een tijdelijke regionale nog strengere lockdown mogelijk is als in bepaalde gebieden het aantal besmettingen niet daalt. Amsterdam zit vooralsnog niet in de gevarenzone.