Er was eens een hele dikke garnaal, die ergens in een grote zee woonde. Hij was een beetje zonderling, zeiden de andere garnalen. Hij bemoeide zich met niemand, sprak met niemand en ging zo helemaal zijn eigen gangetje.
Garnalen zijn dieren die dat nu eenmaal niet zo erg goed kunnen hebben, maar daar zijn het nou eenmaal garnalen voor.
Wanneer er gevist werd, kroop deze garnaal steeds weg. “Hij voelt zich”, zeiden de andere garnalen en duikelden blindelings het net in, hij heeft zijn figuur juist mee voor de eettafel, maar meneer is er zeker te deftig voor.
Doch, het hielp allemaal niets wat ze ook zeiden. Steeds weer opnieuw als de vissers kwamen verborg de garnaal zich. En hij werd hoe langer hoe dikker. “Het is zonde”, de anderen, maar de garnaal haalde zijn schouders op en zweeg.
En toen op een dag ging de mare door de zee, oh, tante Oenah gaat Sambal Udang maken.
Hoe weten de garnalen dat nu, zou u zeggen; maar och, garnalen schijnen alles te weten en hoe ze dat weten is hun geheim.
Het nieuwtje ging van mond naar mond. De zee zoemde er van. Dit hoorde ook de dikke garnaal en toen gebeurde het wonder.
Toen er weer gevist werd, zwom die dikke garnaal niet weg. Nee, hij hield eerst een toespraak die klonk als een klok. “Garnalen”, zei hij, Tante Oenah heeft ons nodig. Iedereen die het kan weten zeggen dat Sambal Udang voortreffelijk smaakt. Het is voor ons een grote eer haar de helpende hand te bieden en te kunnen behoren tot die Sambal.
Hier zweeg hij buiten adem, want hij had in zijn hele garnalenleven nog nooit zoveel achter elkaar gesproken. En dan draaide hij zich om en riep: “Volg mij vrienden” en… hij zwom recht het net in.
Hij heeft gelijk zeiden alle anderen. “Het is inderdaad een eer voor ons”.
Er was er niet één die nog achter wilde blijven. Het werd een gedrang van jewelste en bij drommen werden zij omhoog gehaald.
Wat een prachtige vangst vonden de vissers, “enorm”. De garnalen lachten in hun vuistjes en slechts één ding speet hun. DAT ZE DIE SAMBAL UDANG NIET ZELF ZOUDEN KUNNEN PROEVEN.
Recept Sambal Udang…
Nodig:
- 200 gram garnalen – 1 salamblaadje
- 1 kleine ui – 1 djeroek purut blaadje
- 3 knoflookpitjes – 1 lepel asemwater
- 1 theelepel Laos – 2 lepels gedroogde geraspte kokos
- 1/2 theelepel trassi – 2 dl water
- 1 theelepel goela djawa – sambal oelek en zout
- 20 gram boter, marg. of olie
- 1 mespunt sereh
Bereiding: De garnalen wassen en in een vergiet laten uitlekken.
De ui en de knoflookpitjes fijn hakken of fijn raspen en met de rest
van de kruiden in de boter (olie) circa 5 minuten fruiten. Daarna
het water, het asemwater en de geraspte kokos, de goela djawa
en zout toevoegen en het geheel ongeveer 15 minuten laten trekken.
Vervolgens de garnalen er door mengen en de Sambal Udang
langzaam laten indampen tot er een laagje olie op komt.
Vóór het opdienen het salam blaadje en het djeroek blaadje
verwijderen.
De bijgevoegde foto is van een door Louis Nagelkerke vervaardigd schilderij.
Door Han Dehne…