Van verzetsgroep naar studentenbioscoop: Kriterion bestaat 75 jaar

Filmtheater Kriterion aan de Roetersstraat viert zijn 75-jarig bestaan. De studentenbioscoop is op 6 november 1945 opgericht door leden van een verzetsgroep. Autonomie en gelijkheid werden de kernwaarden. Nu, 75 jaar later, is die gedachte nog altijd hetzelfde.

‘Het oorspronkelijke idee was om 75 uur lang open te blijven en eigenlijk het weekend te vullen met films en feest’, vertelt medewerker Esca van Blarikom. Het uitgebreid vieren van het jubileum is dit jaar door corona helaas niet meer mogelijk. De festiviteiten worden uitgesteld naar een later moment.

Oprichters Piet Meerburg en Wouter van Zeytveld waren leiders van de Amsterdamse Studenten Groep. Zij hadden tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol in het verzet. ‘Die smokkelde de Joodse kinderen weg uit een crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg. Zij brachten hen dan naar Limburg of Friesland om ze te laten onderduiken’, vertelt medewerker Anna Boogaard.

Veel leden van de verzetsgroep moesten stoppen met hun studie tijdens de oorlog, daar was geen tijd meer voor. Na de bevrijding wilden ze terug naar de universiteit, maar niet met de hulp van buitenstaanders. ‘Ze waren heel zelfstandig geworden door het verzet en wilden vrij zijn van de staat en hun ouders’, zegt Boogaard.