Waarom ongelijk?

Hun verdediging snijdt geen hout omdat diegenen die aanslagen plegen tegen de makers van de spotprenten op geen enkele wijze de democratie of vrijheid van meningsuiting in gevaar brengen. Het zijn jongeren of individuen of hoogstens een terroristische groep die het hele volk, al dan niet alle volkoren wereldwijd afwijzen en hun gedrag afkeuren.

Er zit niets uitdagend in om bewust beledigende spotprenten van de profeet te verspreiden om zogenaamd een statement te maken. Want de enigen die je dan een uitdaging vindt op dat moment zijn die verdwaalde individuen die weinig politiek en maatschappelijk gezien iets voorstellen. Ze hebben geen invloed op de algemene opinie en zelfs als ze aanhangers hebben is er hier sprake van een zeer marginale extremistische groep die op geen enkele wijze een gevaar vormt voor de vrijheid van meningsuiting die in de wet is verankerd.

Maar wanneer is vrijheid van meningsuiting wel bedreigd? Dat is wanneer een individu in de politiek zit, gebruik maakt van de wetgeving, invloed heeft op een deel van de bevolking en stemmen krijgt, zoals een politieke leider. Als je dus oprecht je zorgen maakt om vrijheid van meningsuiting, houd dan echte influencers, bn’ers en leiders van politieke partijen in de gaten die wel een deel van het volk kunnen beïnvloeden. Want deze groep misleidt wel de bevolking en maken eerder kans om de democratie en die vrijheid van meningsuiting in gevaar te brengen.

Je zult je dan kunnen afvragen waarom die niet-moslims die zo graag de spotprenten blijven verdedigen?

Het heeft niets anders te maken dan met hun overtuiging dat de islam een gevaar is, een slecht geloof is, dat moslims zogenaamd niet tegen kritiek kunnen en daarom worden ze ermee uitgedaagd. Wat er hier zo fout aan is, is dat deze niet-moslims scheren moslims over één kam, op een denigrerende manier naar hen kijken en puur omwille van pesterij hen met spotprenten willen treiteren.

Want als je erover nadenkt, het mag wel erg overduidelijk zijn dat moslims zelf erg afkeuren dat je iemand moet slaan of een aanslag op hem plegen omdat hij de profeet bespot. Het is overduidelijk dat diegenen die dat wel doen totaal geen islamitische influencers zijn of politieke leiders zijn of respect afdwingen bij moslims door hun gedrag. Alle aanslagplegers zijn in de ogen van moslims terroristen en moslims willen niets met die figuren te maken hebben.

En daarom is het vanuit de kant van die niet-moslims pure pesterij en treiterij vanuit een minachtende blik naar een hele geloofsgemeenschap. Ik heb ook tot op heden geen enkele bevredigend antwoord van ze gehoord wanneer ik ze dan uitdaag met het ook maken van spotprenten over de holocaust.

Ik daag oprecht bij dezen iedere leraar of komiek of iemand die in dienstverband is bij de overheid of een bedrijf of hij op zijn facebookpagina of in het gebouw waar hij werkt om een spotprent die beledigend is naar de holocaustslachtoffers op te hangen om een statement te maken.

En het antwoord weten we allemaal: want als je zoiets uithaalt, maak je een grote kans om ontslagen te worden en dat niemand met je iets te maken wil hebben. Dit is een harde feit en ik durf te wedden dat diegenen die zogenaamd de spotprenten tegen de profeet verdedigen onder het mom van vrijheid van meningsuiting zelf niet durven publiekelijk de holocaust te bespotten omdat ze zelf weten dat het waarschijnlijk gevolgen heeft voor hun toekomst.

In Nederland zult je weliswaar niet aangehouden worden als je joden van de holocaust bespot, maar het heeft wel grote gevolgen als je dat doet. Je kunt ontslagen worden, niet meer ergens aangenomen kunnen worden en naar je met afkeer gekeken wordt.

Als die gasten dus zich oprecht zorgen maken om de vrijheid van meningsuiting (zij en wij weten stiekem dat het niet zo is), moeten ze dan maar stil staan bij de vraag waarom zij zelf dan geen spotprenten durven te maken die een heel volk verafschuwt en hem daarop kan afrekenen.

Als ik dus echt een niet-moslim was en me zorgen zou maken, dan zou ik eerder het ontstaan van de afrekencultuur die al heel lang bestaat bestuderen. Want dat is nog zorgelijker dan de vrijheid van meningsuiting zelf die zogenaamd in gevaar zou zijn.

Badr Youyou, 4 november 2020