‘Laat Amazon solidariteitstaks betalen.’ Een gesprek met Hans van Tellingen

Paul van Liempt in gesprek met retaildeskundige Hans van Tellingen over corona en de detailhandel in Nederland. “Uiteindelijk moeten we als totale branche hieruit zien te komen.”

Steun De Nieuwe Wereld via deze link: https://www.gofundme.com/f/decemberactie-de-nieuwe-wereld-2020

Van Tellingen windt er geen doekjes om: volgens hem stuur Rutte met de laatste lockdown de retail de afgrond in. “Dit is het meest onliberale kabinet ooit. En ik denk ook dat Rutte geen liberaal meer is.” Hij sluit zich aan bij het NRC opiniestuk van onder meer Barbara Baarsma, Robin Fransman en Bas Jacobs waarin zij oproepen tot een meer gedifferentieerde aanpak. “Ik denk dat er beter beleid gevoerd kan worden, een stuk minder disproportioneel dan nu.”

Het is volgens Van Tellingen bovendien in het belang van de overheid zelf om zo snel mogelijk te kijken of de winkels weer open kunnen. “Als je de hele retail kapotmaakt – en de horeca heb je al grotendeels kapotgemaakt – dan maak je dus ook gewoon de overheid stuk. Want er komen geen belastingen binnen. En dan is er ook geen geld voor gezondheidszorg.” Wellicht zou het helpen als politici en ambtenaren ook een aantal maanden zonder inkomen komen te zitten, zo betoogt Van Tellingen. “We doen het pas samen als we allemaal de pijn nemen, en niet alleen bepaalde sectoren.”

Daarnaast vertelt Van Tellingen over de retail in Nederland. De grote steden doen het de laatste jaren goed, de pijn zit bij middelgrote plaatsen zoals Geleen, Oldenzaal of Delftzijl. Toch betekent corona voor andere middelgrote steden een kentering. “Men gaat meer naar de kaasboer om de hoek. Dat is een positief effect, om het zo maar uit te drukken.” Al langer benadrukt Van Tellingen dat mensen altijd het liefst in de stad willen blijven winkelen. “De meeste mensen vinden winkelen leuk. Veel leuker dan online bestellingen [..] 90% van alle aankopen wordt nog steeds in de fysieke winkel gekocht.” Er zou in deze tijd door de webwinkels, die door de lockdown een enórme boost hebben gekregen, een solidariteitstaks betaald moeten worden, zo stelt Van Tellingen. “Uiteindelijk moeten we als totale branche hieruit zien te komen.”