‘Stop roofbouw kapitalisme.’ Een gesprek met Willem Schramade

Jelle van Baardewijk in gesprek met economisch denker en oprichter van Sustainable Finance Factory Willem Schramade over zijn boek ‘Duurzaam kapitalisme’. “Het is alsof we in een huis wonen dat we compleet uitleven en dat we straks aan onze kinderen geven en die moeten het maar oplossen.”

Toen Schramade in 2009 bij inversteringsbedrijf Robeco werkte, werd hem de opdracht meegegeven om op een duurzame wijze te beleggen. Dat was destijds relatief nieuw. “Als je getraind bent om rendement te halen, kun je daar in eerste instantie niet zoveel mee.” Toch hebben, zo vertelt Schramade, die zaken wel degelijk veel met elkaar te maken. “Als ik moet kiezen tussen bedrijf A of bedrijf B kijk ik niet alleen naar rendement [..] maar is het ook klaar voor transities? Op het gebied van energie of voedsel bijvoorbeeld.”

Dat leidt tot de centrale stelling van Schramade: gerichtheid op duurzame en sociale winst leidt ook tot meer financiële winst. Dit werkt hij uit in zijn boek ‘Duurzaam kapitalisme’. “We hebben uiteindelijk een economie nodig waarin bedrijven waarde creëren op al die zaken.” De afgelopen jaren is daarin wel vooruitgang geboekt, maar volgens Schramade nog veel te weinig. Dat ligt niet aan de kennis in de financiële sector, maar aan de oude modellen die gebruikt worden. “Als jouw dashboard het niet meeneemt, dan kun je het niet meenemen.”

Schramade pleit voor een transitie naar een economie waarin ecologische en sociale waarde een inherent onderdeel zijn van de indicatoren waarmee (financiële) bedrijven en instituties hun winst bepalen. Nu is er volgens hem sprake van roobouw. “Het is alsof we in een huis wonen dat we compleet uitleven en dat we straks aan onze kinderen geven en die moeten het maar oplossen.” De huidige coronacrisis is een uitgelezen kans om daar verandering in aan te brengen. Voor de overheid ziet Schramade daarbij een centrale rol weggelegd. “De informatiestromen op sociaal en ecologisch niveau zouden net zo grondig moeten worden als de financiële.”

Verlenging maatregelen tot 30 maart, buitenterrassen vanaf 31 maart weer open