Waterwetenschappers: VanderSat verdient geld met satellietdata en water

VanderSat is een innovatief Nederlands bedrijf dat met satellieten vanuit de ruimte op iedere plek op Aarde de hoeveelheid water kan meten.

Satellieten zorgen ervoor dat je navigatiesysteem werkt en dat je weet waar het wanneer gaat regenen. Als je al deze satellietdata bundelt, kun je ook weten waar er water in de grond zit en hoeveel. De techniek hierachter is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf VanderSat. Hiermee kun je bijvoorbeeld nauwkeurig bepalen waar en wanneer er extra water bij je gewas moet en wanneer je kunt oogsten. Vooral in gebieden waar water schaars is, is deze techniek dan ook goud waard.

Mozambique is een van de plekken waar de techniek van VanderSat nu gebruikt wordt. VICE host Gwen Pol reist langs de rivier de Incomati om te zien hoe deze technologie helpt om water efficiënter te gebruiken in een gebied dat kampt met een combinatie van droogtes en overstromingen.