Intro: Ab Gietelink | Je suis Wappie

Stelt U zich voor dat covid-19 zich in de jaren 60, 70 en 80 over de wereld had verspreid? En de regeringen hadden lockdowns afgekondigd? Waren dan niet de provo’s, de hippies en de krakers als eerste daartegen in opstand gekomen? Ze hadden met sit-downs, collectieve knuffel-performances, demonstraties en via artikelen in zwart/wit gekopieerde bladen ludiek protest aangetekend tegen wat zij zouden noemen dictatoriale lockdowns.

De ‘Stop de lockdown’ beweging is de erfgenaam van de opstand in de jaren 60, 70 en 80. De Wappie is de Hippie anno 2020. Protestbewegingen waren toen links. Waarom zwijgt een belangrijk deel van links nu? Wat is er fout gegaan bij links?

Column door Ab Gietelink over de demonstratie op het Museumplein in Amsterdam, het demonstratierecht en de crisis in de rechtsstaat.