‘Diversiteit geldt alleen op onderwerpen die er niet toe doen: Eva Vlaardingerbroek en Peter Vlemmix

📌 Deze aflevering is geadopteerd door Rogier Rademakers

Peter Vlemmix in gesprek met Eva Vlaardingerbroek. Laatstgenoemde is een uitgesproken lid van het Forum voor Democratie, want ze is jong, rechts en vrouw, dat trekt de aandacht.

Jonge vrouwen zijn, volgens Vlaardingerbroek, ondervertegenwoordigd in het rechtse geluid. Zij identificeren zich hoofdzakelijk met het dominante linkse discours, en daarmee voorkomen zij in ieder geval dat zij voor nazi of racist worden uitgescholden. Vlaardingerbroek omschrijft op basis van haar eigen ervaringen hoe intimiderend dit soms kan zijn en kan leiden tot zelfcensuur.

Maar dit linkse gedachtegoed leidt ook tot excessen en is vaak ook nog strijdig met de eigen idealen. Als voorbeeld noemt Vlaardingerbroek de rechtszaak tegen Khalid F., het debat over de terugkeer van de IS- vrouwen, en het vurige pleidooi voor diversiteit en de vrijheid van meningsuiting.