Strengere regels voor VOG zorgt voor kritiek

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), die je nodig hebt om bijvoorbeeld bij de politie of overheid te werken, kan nu geweigerd worden vanwege een strafblad. Als het aan minister Sander Dekker van rechtsbescherming ligt, worden binnenkort ook reguliere politiegegevens meegewogen bij een VOG-aanvraag. Dat is een slechte zaak, meent onder meer de 30-jarige Ismael uit Oost die vreest dat deze wet de afstand van jongeren met een etnische achtergrond tot de arbeidsmarkt vergroot.

Volgens minister Dekker is het nodig om strenger te screenen voor functies, bij onder meer justitie of het rijk, waarbij integriteit van groot belang is. Door niet alleen een strafblad maar ook ook politiedossiers mee te nemen in de boordeling van een VOG-aanvraag moet worden voorkomen dat in deze functies misbruik wordt gemaakt van bijvoorbeeld gevoelige informatie of geweld.

Ook strafrecht advocaat Gerald Roethof baart zich zorgen over dit wetsvoorstel. Niet alleen deelt hij de zorgen over etnisch profileren, hij denkt ook dat geschikte mensen de kans op een beoogde carrière hiermee zal worden ontnomen.

Er wordt gespeeld met de gedachte dat er een televisie Soemo zal komen met zendtijd in heel Suriname. Hier wordt aan gewerkt… meneer Soemo.