Topdrukte op gipsafdeling van ziekenhuizen | Omroep Brabant

Extra gipsmeesters, extra personeel op de röntgenafdeling en mensen die stand-by staan om bij te springen. De Brabantse ziekenhuizen zijn goed voorbereid op mensen die binnenkomen na een valpartij op het ijs. Zaterdagmiddag was het ‘extreem druk’.

Zes mensen uit wak gered op Prinsengracht

Omstanders hebben gistermiddag meerdere mensen uit het ijskoude water van de Prinsengracht gered, nadat zij door het ijs waren gezakt. De reddingsactie is op beeld vastgelegd.

Een aantal schaatsers zakte gistermiddag rond 15.15 uur door het ijs. Op beelden is te zien dat omstanders hen te hulp willen schieten, maar daarbij zelf ook door het ijs zakken. Zeker zes mensen raakten daardoor te water.

Omstanders op de kade schoten hen vervolgens te hulp met ijshockeysticks en touwen, waaraan de slachtoffers zich konden vastpakken. Ook zegt iemand dat de brandweer ‘onderweg is’. Eenmaal op de kant werden zij met dekens omwikkeld.

Historisch weekend vol ijspret is kleine pauze in de crisis

Het was een historisch weekend waarin door het hele land liefhebbers het ijs op gingen. Door velen wordt het als een kleine pauze in de coronacrisis gezien. Het winterse weer zorgde op sommige locaties voor drukte.

Voor sommigen was het in de drukte wel lastig om afstand te houden. Tv-dokter Ted van Essen hoopt dat er geen piek zal ontstaan in het aantal besmettingen, zo zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Maar ik heb beelden gezien van mensen die een party hielden op het ijs. Dan denk ik: doe dat nou niet. Als mensen schaatsen blijven ze ver genoeg van elkaar, maar als je met een glas wijn op het ijs gaat staan, dat is niet zo handig.”