Viroloog Menno de Jong van OMT over de ruimte om te versoepelen in Corona Q&A

Als het openstellen van terrassen zou leiden tot minder samenscholingen zoals op de demonstranten op het Museumplein en de feestende jongeren in het Vondelpark, dan kan het een goed idee zijn om deze te openen. Dat stelt viroloog van het Amsterdam UMC en lid van het Outbreak Management Team (OMT) Menno de Jong tijdens een nieuwe corona Q&A op AT5. Het huidig aantal coronabesmettingen zorgt echter voor weinig ruimte tot verder versoepelen.

Al enkele weken wordt er hard  gelobbyd om de terrassen te openen. De horeca denkt de oplossing te zijn voor grote bijeenkomsten van mensen zoals vorige week in het Vondelpark. Daar werd een feest door de politie beendigd. Eigenaren zagen met lede ogen aan dat veel mensen gedurende het mooie weer massaal naar buiten trokken.

Verder: ‘ Als je kijkt naar de cijfers, puur vanuit mijn blik: de infectiedruk, is er gewoon heel weinig ruimte voor versoepelingen. Inclusief de terrassen. Hoe graag ik dat ook zou willen.’ Maar zegt hij ook: ‘Het kabinet maakt de afwegingen. Het OMT richt zich op de risico’s voor rondom de infecties. De afwegingen worden verder door het kabinet gemaakt. De afgelopen versoepelingen zijn ook niet perse een advies van het OMT, maar waren een afweging van het kabinet.’

Over het – gedeeltelijk – openen van scholen zegt De Jong: ‘Een deel van de risico’s zijn prima te hanteren. Van een schaal van 1 tot 10 vind ik het gemiddeld spannend.’ Toch zijn er op meerdere basisscholen al uitbraken geweest. ‘Dat is reden tot zorg. Scholen zijn nog steeds een bron van verspreiding. Dat moet zoveel mogelijk beperkt worden. Scholen denken er gelukkig al goed over na, maar je ziet dat het heel makkelijk kan uitbreken.’