‘Waarom gebruiken we zoveel medicijnen die niet werken?’ Een gesprek met Dick Bijl

Marlies Dekkers in Gesprek met Dick Bijl over zijn boek ‘Het Pillenprobleem: waarom zoveel mensen medicijnen gebruiken die niet werken en niet helpen.’ “De meeste medicijnen bestrijden enkel symptomen maar doen niets aan de oorzaken.”

Terwijl wereldwijd vaccinatieprogramma’s worden uitgerold, maakt medicijngebruik langzaam opgang op de lijst met voornaamste doodsoorzaken. Steeds meer rekent men op de bescherming van de farmaceutische industrie, maar is dat vertrouwen wel terecht? “Het tegenovergestelde is waarschijnlijk waar,” zegt Dick Bijl. In zijn laatste boek bespreekt hij de duistere keerzijde van de ons zo vertrouwde medicamenten. Van antidepressiva en pijnstillers tot anticonceptie en maagzuurremmers, Bijl laat zien hoe inhalige fabrikanten hoog spel spelen met onze gezondheid.

“Farmacie is een verdienmodel geworden,” stelt hij vast. Niet het levensbelang van de patiënt maar het financiële belang van de fabrikant is voorop komen te staan. De perverterende invloed van deze ontwikkeling blijkt uit talloze verhalen over valse rapporten en sluwe esculapen. “We zien dat de artsen die meeschrijven aan richtlijnen steeds vaker financiële verstrengelingen hebben met de farmaceutische industrie,” zegt Bijl. Daar komt nog bij dat de bestaande regelgeving mede is vormgegeven door de fabrikanten zelf. Veel van het gepubliceerde onderzoek naar de effectiviteit van middelen is daarom bij voorbaat verdacht, aldus Bijl. Hij geeft zijn lezers dan ook het dringende advies: “Informeer jezelf goed voordat je aan deze middelen begint.” Een ontnuchterend gesprek met Dick Bijl.