Tijd voor vrouwelijk leiderschap? Een gesprek met Marianne Zwagerman

Marlies Dekkers in gesprek met schrijfster, columniste en media-onderneemster Marianne Zwagerman over ‘vrouwelijk leiderschap.’ “De nieuwe leiderschapsstijl maakt het mensen mogelijk om binnen hun eigen expertise hun eigen beslissingen te nemen.”

Als het aanhoudende rumoer rondom de ‘Rutte-doctrine’ ons iets leert, dan is het wel dat er behoefte is aan een nieuw soort leiderschap. Zo groeit het aantal partijen dat pleit voor een meer feminiene, meer empathische vorm van bestuur, zowel in de politiek als in het bedrijfsleven. Onder hen is niet Marianne Zwagerman. Wat haar betreft is het incorrect om de vraag naar beter leiderschap langs genderlijnen te willen beantwoorden. “Eigenlijk zou je het niet over vrouwelijk leiderschap moeten willen hebben. Er is gewoon leiderschap.”

Al bijna een decennium roept Zwagerman vrouwen op om meer assertiviteit te tonen in hun professionele leven. In de loop van die tijd heeft zij haar posities echter wel wat bijgesteld. Waar zij voorheen vooral keek naar de verantwoordelijkheid van vrouwen zelf, ziet zij nu ook de problemen van een al te mannelijke bestuurscultuur. “Eigenlijk zou het niet zo moeten zijn dat je een mannelijke stijl moet aannemen om mee te mogen spelen,” geeft zij aan. Ook hekelt zij “de aanname dat vrouwen pas mee mogen doen as ze beter zijn dan mannen.”

Desalniettemin noemt Zwagerman zichzelf geen feminist. Zij wil dat vrouwen zichzelf niet zien als hulpbehoevend maar als krachtige spelers in hun eigen recht. “Ik zie de jonge generatie meer automatisch het gevoel hebben dat ze iets moeten doen. Niet als vrouw maar gewoon als mens.” Is er dan helemaal geen relatie tussen macht en geslacht? Een ander soort ‘woke’ met Marianne Zwagerman.