Uitzetting dreigt voor Amsterdamse Sofia (23) en Najoua (20)

Sofia en Najoua Sabbar wonen hier twintig jaar, doen vrijwilligerswerk en willen niets liever dan naar de universiteit. Toch wil de IND dat ze worden uitgezet naar Marokko. “We hebben onze gevoelens even geparkeerd om hiermee te kunnen dealen.”

Een stapeltje foto’s herinnert de zussen aan hun kindertijd, die weliswaar liefdevol was, maar zeker niet altijd onbezorgd. Sofia: “We zijn heel vaak verhuisd en ook toch wel vaak bang geweest, ook omdat we zo graag met alles mee wilden doen en omdat je toen pas merkte: dat kan niet.”

De zussen vertellen dat hun moeder twintig jaar geleden vertrok uit Marokko. Op de vlucht voor haar ex-man en niet meer welkom bij haar familie. Uiteindelijk kwam ze bij een zus in Amsterdam terecht en belandde in de illegaliteit.

“Ik denk dat mijn moeder heel angstig was”, vertelt Sofia, “en niet zo goed wist bij wie ze moest zijn en er daarom misschien voor heeft gekozen om dit allemaal stil te houden.”