Reconstructie: de onthullende telefoongesprekken van MH17-hoofdverdachte

Een van de hoofdverdachten in het MH17-proces was urenlang niet op de hoogte van het feit dat de separatisten in Oost-Oekraïne een Boeing hadden neergehaald. Ze dachten eerst dat het ging om een ‘Soesjka’, een gevechtsvliegtuig. Dat blijkt uit afgeluisterde telefoongesprekken van één van de hoofdverdachten in het onderzoek, Sergej Doebinski.

Deze audiotapes heeft Nieuwsuur in handen. In totaal gaat het om duizenden telefoongesprekken die Doebinski voerde in de maanden juli en augustus 2014: voor, tijdens en na de ramp met vlucht MH17. Het geeft een gedetailleerd beeld van de rauwe werkelijkheid van de oorlog in Oost-Oekraïne.

Het onderlinge wantrouwen wordt zo groot, dat de MH17-verdachten elkaar de huid vol schelden en zich geen raad weten met het wapen dat vlucht MH17 neerschoot.