Reconstructie: zo verschoven ouderen alsnóg naar achter in de vaccinatierij

Waarom kwam de vaccinatiecampagne zo traag op gang? Hoe kan het dat de beste vaccins niet bij de kwetsbaarste mensen terechtkwamen? Het korte antwoord: een onnodig ingewikkelde vaccinatieaanpak en een flinke lobby.

Uit onze reconstructie blijkt dat kwetsbaren en ouderen in instellingen minder snel zijn gevaccineerd dan had gekund. Met alle gevolgen van dien. Terwijl juist deze groepen prioriteit hadden moeten krijgen, volgens kabinetsbeleid en de Gezondheidsraad.

Wij kregen interne stukken in handen en voerden gesprekken met een groot aantal directbetrokkenen, onder wie de nabestaanden van ouderen die tevergeefs wachtten op een vaccin.

Wat ging er mis? We hadden een valse start, er zijn kansen gemist en het recht van de sterkste bleek een heel grote rol te spelen. Bekijk hier onze reconstructie.

Hier lees je de verantwoording van ons onderzoek en de uitgebreide reacties van het ministerie, het RIVM en de LHV: https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2376735-kwetsbaren-dupe-van-vaccin-voorrang-artsen-reacties-en-verantwoording.html