Twee nieuwe vormen van geld? Waarom CBDC en crypto’s de financiële wereld bezighouden

David van Overbeek in gesprek met Martijn Jeroen van der Linden, lector New Finance en bestuursvoorzitter van stichting ons geld, over geldschepping en cryptocurrencies. “Het huidige systeem is te fragiel.”

Terwijl de kritiek op bestaande monetaire en financiële systemen alsmaar toeneemt, hebben cryptocurrencies in het laatste decennium een vlucht genomen. Iedereen heeft inmiddels wel een vriend van een vriend die net te laat in Bitcoin is ingestapt. Maar wat zijn crypto’s nu precies? En wat maakt ze anders dan het geld dat we al gebruiken? Voor antwoorden op deze vragen, en nog vele anderen, ging De Nieuwe Wereld te rade bij expert Martijn Jeroen van der Linden. In een krappe drie kwartier zet van der Linden de voor- en nadelen van de digitale betaalwijzen uiteen. Van geldschepping en CBDCs tot de huizenbubbel en bancaire wanpraktijken, een toekomst van cryptocurrencies zou wel eens een drastische hervorming van het huidige systeem kunnen betekenen. Of zo’n hervorming leidt tot meer of minder gelijkheid hangt echter af van de welwillendheid van de nieuwe munters. Voor het andere geld, met Martijn Jeroen van der Linden.