Staatsgreep Suriname NMR Berichtgeving 1980 dl1

De militaire coup van legerleider Desi Bouterse in 1980 werd aanvankelijk met enthousiasme begroet. Veel Surinamers zagen deze ‘revolutie’ als een mogelijkheid voor sociale en economische vernieuwing. Er heerste grote frustratie onder grote delen van de bevolking, die meende niet voldoende mee te profiteren van de ontwikkelingshulp.

‘De coup der sergeanten’, zo wordt de staatsgreep genoemd die Bouterse pleegde met vijftien collega-sergeanten.

25 februari 1980 – Door een groep van 16 officieren, onder leiding van sergeant Desi Bouterse, werd een staatsgreep gepleegd in Suriname. Deze staatsgreep werd bekend als “de revolutie”. Suriname was sinds 25 november 1975 onafhankelijk van Nederland. Het Surinaamse volk was in de eerste jaren zeer teleurgesteld in de regering van het land. Voorafgaand aan de staatsgreep was er dan ook sociale onrust in Suriname.