Dit bos moet blijven

Activist en ecoloog Carola Rackete protesteert tegen de kap van een bos, dat plaats zou moeten maken voor een snelweg. Praten over verandering werkt volgens haar niet , protestmarsen maken geen indruk meer. Je moet zijn waar het gebeurt, en zelf de verandering zijn.

Het afgelopen jaar kregen we op diverse plekken in de wereld een voorproefje te zien van protest in een anderhalvemetersamenleving: duizenden mensen op één plein of veld, ruim van elkaar verwijderd, ieder keurig binnen een getekende cirkel op de grond. Actievoeren is sinds mensenheugenis verbonden met fysieke nabijheid: ‘schouder-aan-schouder’.

Wat is de toekomst van protest nu we niet alleen gedwongen worden afstand te houden, maar ook online aan steeds indringendere en verfijndere surveillance systemen worden onderworpen?